»Det var hundra procent genuin ilska«

Som granskande ekonomireporter vande sig Carolina Neurath vid att bli utskälld. I dag blir de arga makthavarna personer i hennes romaner.

Häromåret spreds ett klipp där Bert Karlsson skrek att du var »så jävla dum i huvudet« efter att du frågat vad han tjänade på sina asylboenden. I din nya roman blir huvudpersonen, ekonomijournalisten Beatrice Farkas, utskälld när hon ställer samma fråga till en kändis som driver asylboenden. Sammanträffande?

– Även om jag vill brasklappa att den karaktären inte är Bert Karlsson rakt av, så är jag öppen med att alla mina romaner är inspirerade av min tid som skrivande journalist. Men jag är inte så stolt när jag skriver om händelser jag varit med om i verkligheten, det är nästan fuskigt enkelt att skriva så.

Hur resonerade du innan du började skriva romaner om en ekonomijournalist som har så stora likheter med dig själv?

Annons

– Jag tänkte inte alls. Jag hade skrivit två reportageböcker som hyllats och sålt bra – och sedan började jag skriva spänningsromaner om någon som alla tror är jag? Det var ju bara dumt. Men jag kände ett behov av att skriva något påhittat som en kontrast till det journalistiska skrivandet. Dessutom hade alla mina luncher med folk givit så mycket bra material som jag inte kunde använda i artiklar. Häromåret granskade jag asylboendebranschen, där många såg en chans att tjäna mycket pengar på flyktingkrisen. Med Brännmärkta ville jag berätta om hela den världen på ett mer dramatiskt sätt.

Brännmärkta

Boken handlar om ekonomijournalisten Beatrice Farkas, som tillsammans med kollegan Adira Khalili granskar flyktingförläggningar som drivs av en tidigare dokusåpakändis. De har fått tips om grova missförhållanden. Under granskningen utsätts en av anläggningarna för en brand – och någon tar sig in på tidningsredaktionen och avlossar flera skott.

I klippet verkar Bert Karlsson vara väldigt arg. Var det obehagligt?


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?