»Det var hundra procent genuin ilska«

Som granskande ekonomireporter vande sig Carolina Neurath vid att bli utskälld. I dag blir de arga makthavarna personer i hennes romaner.

Häromåret spreds ett klipp där Bert Karlsson skrek att du var »så jävla dum i huvudet« efter att du frågat vad han tjänade på sina asylboenden. I din nya roman blir huvudpersonen, ekonomijournalisten Beatrice Farkas, utskälld när hon ställer samma fråga till en kändis som driver asylboenden. Sammanträffande?

– Även om jag vill brasklappa att den karaktären inte är Bert Karlsson rakt av, så är jag öppen med att alla mina romaner är inspirerade av min tid som skrivande journalist. Men jag är inte så stolt när jag skriver om händelser jag varit med om i verkligheten, det är nästan fuskigt enkelt att skriva så.

Hur resonerade du innan du började skriva romaner om en ekonomijournalist som har så stora likheter med dig själv?

Annons

– Jag tänkte inte alls. Jag hade skrivit två reportageböcker som hyllats och sålt bra – och sedan började jag skriva spänningsromaner om någon som alla tror är jag? Det var ju bara dumt. Men jag kände ett behov av att skriva något påhittat som en kontrast till det journalistiska skrivandet. Dessutom hade alla mina luncher med folk givit så mycket bra material som jag inte kunde använda i artiklar. Häromåret granskade jag asylboendebranschen, där många såg en chans att tjäna mycket pengar på flyktingkrisen. Med Brännmärkta ville jag berätta om hela den världen på ett mer dramatiskt sätt.

Brännmärkta

Boken handlar om ekonomijournalisten Beatrice Farkas, som tillsammans med kollegan Adira Khalili granskar flyktingförläggningar som drivs av en tidigare dokusåpakändis. De har fått tips om grova missförhållanden. Under granskningen utsätts en av anläggningarna för en brand – och någon tar sig in på tidningsredaktionen och avlossar flera skott.

I klippet verkar Bert Karlsson vara väldigt arg. Var det obehagligt?

– Där och då var jag bara fokuserad på att få svar och observerade mest att beteendet var märkligt. När vi sedan kollade på klippet på redaktionen sa nyhetschefen: »Det här är inte kul, det är bara obehagligt.« Jag har ställt många företagsledare mot väggen, men aldrig råkat på sådant motstånd som under vår granskning av asylbranschen. Tonen var otroligt hetsig och hotfull.

Reaktionerna var så starka att de påverkade din hälsa?

– Jag vill inte överdramatisera, men ja, det var någon kväll efter att jag granskat branschen länge och ännu en arg presschef ringde och gormade som jag fick lite svårt att andas. Jag klarar av en rejäl utskällning, men under just den här granskningen var alla arga och motarbetade mig hela tiden.

Du är ändå van vid intervjupersoner som bråkar. Vilka är dina tre värsta utskällningar?

– På tredje plats kommer Mats Qviberg. »Ring aldrig mig på mobiltelefonen igen«, fräste han och slängde på luren. Det var första gången jag talade med honom. Sedan ringde jag upp på kontorstelefonen och gjorde intervjun – om kvinnor i börsbolagsstyrelser. »Det är väl bra att man släpper in tjejer så att de får se att det kanske inte var deras grej«, sa han. När intervjun refererades i alla stora medier var han arg och hävdade att han var felciterad, vilket han inte var. Jag hade allt på band. Tvåa är en presskvinna på H&M. Jag hade varit på presskonferensen där Karl-Johan Persson presenterades som ny VD. I en av mina första krönikor i Svenskan skrev jag att de daltade så mycket med honom, presspersonerna var som hans mamma och lät honom inte ens svara på frågor själv. Jag skrev att om man ska leda ett av Sveriges största företag måste man kunna tala själv. Hon ringde och skrek något i stil med att det var det värsta hon varit med om och att hon skulle se till att jag blev av med jobbet. På första plats kommer Bert Karlsson. Det var hundra procent genuin ilska.

Carolina Neurath

Bakgrund: Har arbetat som ekonomijournalist på Svenska Dagbladet, där hennes granskningar lett till att hon belönats med Stora journalistpriset och Guldspaden. Hon har skrivit reportageböckerna De svenska riskkapitalisterna (med Jan Almgren) och Den stora bankhärvan.

Gör nu: Är sedan i fjol en av programledarna för SVT:s Morgonstudion.

Övrigt: Brännmärkta är den tredje »finans-thrillern« om ekonomijournalisten Beatrice Farkas.

Alla dina romaner handlar om branscher som du tidigare granskat som reporter. Häromåret lämnade du reporterjobbet för att bli programledare. Varifrån ska du nu få stoff till böckerna?

– Jag har ingen aning. Det blir nog ingen uppföljare. TV:s morgonstudio kan säkert vara en källa till dramatik, men inte på samma sätt. Ibland saknar jag själva grävandet. Särskilt när vi har någon gäst från Uppdrag granskning och jag får sitta och intervjua dem istället för att själv göra jobbet.

Annons