Dubbelgångaren

En Erik Almqvist jobbar på Filter. En annan Erik Almqvist är en ledande profil inom Sverigedemokraterna. Filters reporter fick nog av förväxlingarna och sökte upp sverigedemokraten för att be honom byta namn.

Det finns fem Mona Sahlin, fyra Lars Lagerbäck och två Magnus Uggla i Sverige.

Att se hur någon som heter samma sak som en själv blir en offentlig person och stämplar ens namn med en viss typ av värderingar kan vara ganska besvärligt, särskilt om man inte delar värderingarna.

Jag vet. Det håller nämligen på att hända mig.

Annons

Om man googlar mitt namn får man bland annat upp en artikel från nättidningen Nyheter24 med rubriken »Erik Almqvist polisanmäld för hets mot folkgrupp«. En DN-artikel handlar om hur Erik Almqvist sjungit »nazistiska och rasistiska sånger i samband med en konferensresa«. I en artikel från tidningen Arbetarens nätupplaga kan man läsa att det tyska nationalistiska klädmärket Thor Steinar­s webbutik blivit hackad och att ett av namnen i kundregistret över dem som enligt artikeln handlat »nazikläder« är: Erik Almqvist.

Förklaringen: Erik Almqvist, 28, pressekreterare i Sverigedemokraterna och ordförande i Sverige­demokratisk ungdom.

När jag första gången googlade mitt namn och den översta träffen var bloggen Sverigedemokratiska t­ankar kändes det olustigt, men jag tog det med jämnmod. Jag visste inte mer om Sverige­demokraterna än att de ogillade islam och var emot invandring, och jag hade ingen anledning att befara att någon skulle tro att jag var deras pressekreterare. Dessutom upp­fattade jag Sverigedemokraterna som ett marginellt miss­nöjesparti som inte gjorde särskilt mycket väsen av sig. Erik Almqvist verkade helt enkelt vara en perifer person i ett perifert parti.

Min nyfunna namne var mest något som mina vänner skojade om.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?