Vattenhundarna: Stenbury Yellow Sage Of ­Shadowhale »Ace« och förare Lars-Göran Eriksson, Elderdale Explorer »Ben« och Wiking Chidob Cross »Cross«. Foto: Peter Nordahl, Linus Eriksson, Philippe Rendu

Fler känsliga nosar

Vattenhundar

Frilansjournalisten Kim Wall försvann i augusti 2017 under en ubåtstur med den danska uppfinnaren Peter Madsen. En vecka senare flöt hennes torso upp vid en pir; övriga kroppsdelar var försvunna. Den danska polisen kallade då in de svenska polishundarna Ace, Ben och Cross, som tränats på att upptäcka liklukt. I en båt fick de följa ubåtens loggade färdväg och markerade på ett ställe i Køgebukten. När dykare inte fann något anlitades en oceanolog som beräknade hur strömmarna flyttat doftpartiklarna, och pekade ut ett område cirka tusen meter bort – där kvarlevor återfanns. Ace, Ben och Cross fick dela på utmärkelsen Årets polishund 2018.

Barnporrhundar

Elektroniska lagringsmedier små som fingernaglar kan rymma hundratals gigabyte med data; perfekt för den som vill gömma digital information. 2012 började polisen i Connecticut träna hundar på att upptäcka trifenylfosfinoxid, den kemiska förening som täcker kretskorten i bland annat hårddiskar och minneskort, och numera används så kallade electronic storage detection dogs i brottsutredningar över hela USA. Kändast är labradoren Bear från Seattle, som bland annat nosat upp undangömda bevis på sexuella övergrepp utförda av en gymnastiktränare i OS-laget och en chef inom snabbmatskedjan Subway.


Tack för att du läser Filter

Skapa ett gratiskonto eller för att fortsätta läsa.

 

Sugen på en prenumeration? Teckna här!

Artikeln publicerades Publicerad 23 mars 2016. Uppdaterad 23 mars 2020. och är skriven av .