Flyktingfamiljen

Finansanalytikern David Webbs ­kollegor byggde ett beväpnat fort. Själv likviderade han sin hyllade investeringsfond och ­rekommenderade kunderna att istället köpa upp sig på »­konserver, ammunition och guldmynt«. ­Sedan flydde han med familjen till ­platsen med störst chans att klara ­Armageddon: Stockholm.

En kall morgon i slutet av mars 2008 landade en 48-årig amerikan på Arlanda flygplats. I sin ryggsäck bar han ombyten för en vecka och en utskriven karta över Stockholm där han hade ringat in ett tiotal av stadens bankkontor. Han passerade säkerhetskontrollerna, tog bussen till T-centralen och ägnade resten av dagen åt att leta efter ett hotellrum. Eftersom en stor medi­cinsk kongress hade lockat tusentals över­nattande läkare till staden somnade han slutligen på ett vandrarhem i Gamla Stan med dusch i korridoren. Det var hans första besök i Sverige någonsin.

Morgonen därpå packade David Webb upp en mörk kostym ur ryggsäcken. Det var ett plagg han burit dagligen i sitt tidigare liv: först under åren som framgångsrik finansanalytiker och »deal guy« på Wall Street, senare när han ansvarade för en hedgefond vars tillgångar växte från två miljoner dollar till en och en halv miljard dollar på mindre än tio år.

Sedan David Webb självmant avslutat sin karriär i mitten av 2000-talet hade han inte burit kostym en enda gång. En sådan klädkod lämpade sig illa för en människa som ansåg att världsekonomin befann sig i fritt fall, hyste ett bottenlöst förakt för det amerikanska finanssystemet och var övertygad om att det skulle kollapsa fullständigt inom ett par månader.

Annons

David Webbs ärende i Sverige krävde dock ett respektabelt yttre, så han knöt sin slips ordentligt innan han lämnade vandrarhemmet och promenerade till Nordeas kontor i centrala Stockholm. När det blev hans tur förklarade han att han ville öppna ett svenskt konto, så snabbt det bara var möjligt. Bankmannen sade att det kunde bli svårt. För att öppna ett svenskt konto krävdes ett svenskt personnummer, och för att få ett sådant krävdes åtminstone uppehållstillstånd i Sverige – vilket David Webb saknade. Han fick samma besked på ytterligare ett par banker, och när han gick och lade sig den kvällen var det med tanken: »Vilket slöseri med tid.« Sedan slogs han av en idé: Var det inte möjligt att köpa en lägenhet i Sverige, även om man inte var med­borgare? Och var man i sådana fall inte tvungen att ha ett svenskt bankkonto för att kunna genomföra affären?

Nästa morgon klev David Webb in på Handels­bankens huvudkontor vid Kungsträdgården. Tjänste­mannen bakom kassan lyssnade på hans förslag och ringde placeringsrådgivaren Tobias Tallberg, som tog med David till ett avskilt rum. Tallberg anade vad som väntade – ibland dök det upp amerikanska turister på banken och bad om att få öppna ett konto. Ibland bar de med sig tidningsartiklar om den trygga svenska finansmarknaden. Tobias ­Tallberg brukade förklara att det var mycket komplicerat för amerikanska medborgare att ta sig in i det svenska banksystemet. De flesta besökarna insåg snart att det inte var värt besväret. David Webb tillhörde inte den kategorin.

– Det första som slog mig var att han var extremt påläst, säger Tobias Tallberg. Vanligtvis får man förklara för kunderna, men David visste precis hur vårt banksystem fungerar och hur vår nationalekonomi är uppbyggd. Det var tydligt att han var mycket intresserad av Sverige som land.

Innan David Webb lämnade banken fick han ett löfte: kom tillbaka om några dagar, så ska vi försöka hjälpa dig. Han ägnade eftermiddagen åt att vandra runt i staden. Sedan ringde han hem till sin fru Valerie:


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?