Fyndet

För 500 år sedan lade arbetarna som slet i g­ruvorna i Falun och Dannemora grunden till Sveriges stormaktstid. Med skenande m­etallpriser är gruvorna återigen på väg att bli landets framtid. Filter var med när två sten­letande tanter blev miljonärer över en natt.

Eleverna hade precis sprungit in till dagens första lektion när Siv Wiik parkerade sin röda Volvo framför den gräs- och grustäckta hockeyrinken på skolgården.

Den röda skolbyggnaden med de vita knutarna såg likadan ut som när Siv själv gick i skolan där på 1940-talet, men på den tiden var de 60 elever.

Nu, i augusti 2007, fanns bara 16 skolbarn i Överturingen och på Ånge kommunfullmäktiges senaste sammanträde pratade man om att lägga ner skolan. I den jämtländska orten, som en gång haft över femhundra invånare, bodde nu bara 171 personer. Det såg helt enkelt inte ut som om antalet elever skulle öka.

Annons

Det var under skoltiden som Siv började tycka om stenar. Sivs pappa kunde berätta spännande historier om när han arbetat som guldgrävare i kanadensiska V­ancouver på 1910-talet. Under lektionern­a hade Siv ofta fickorna fulla med lena och färgglada stenar, som hon och hennes klasskamrater hittat under rasten.

På den tiden levde Överturingen fortfarande på sitt skogsbruk. Precis som de flesta av hennes klasskamraters fäder j­obbade hennes pappa i skogen åt SCA, som var ortens största arbetsgivare. Nu fanns ingen stor arbetsplats kvar i trakten. Nästan alla som fortfarande bodde kvar var ensamföretagare. Den enda arbets­platsen som hade flera anställda var sågen i Östavall, på andra sidan Holmsjön.

Bredvid den torrlagda hockeyrinken, tvärsöver den lilla grusgården framför skolan, bodde Harriet Svensson i den gamla lärarbostaden. Medan Siv väntade med säkerhetsbältet på såg hon i backspegeln hur Harriet kom ut på farstutrappen med en enmetershammare i ena handen och en kaffetermos i den andra.

Siv var sedan flera år pensionerad från jobbet som vaktmästare i kyrkan. Harriet arbetade som mattant och musiklärare på skolan, och bodde sedan länge i lärarbostaden, men i dag var hon ledig.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?