Tankekraft. Fortfarande får Thomas Öström och Joachim Karthäuser en känsla av overklighet när de kör maskinen på KTH.

Genombrottet

Peak oil, växthuseffekten och en miljard allt rikare kineser har gjort energiförsörjningen till mänsklighetens mest svårlösta fråga. Möt svenskarna som upptäckt att alla letar efter fel svar.

Thomas Öström och hans kompanjon Jochim Karthäuser satt på hotellet i Frankfurt och slipade på sin presentation ända till klockan två på natten. De hade blivit förvarnade om att företaget de skulle besöka bredde ut sig över tio kvadratkilometer, men när taxin tog dem dit nästa morgon överväldigades de ändå av anläggningen som sträckte sig längs floden likt ett köpcenter utan slut.

Thomas Öströms steg ekade mot golvet i den tyska kemikoncernens högkvarter.

Det var ju inte klokt det här. Varför var han egentligen här? Var det någon mening med detta? Kanske var det lika bra att åka hem?

Annons

Thomas Öström minns att han slängde en blick över axeln. Joachim befann sig några steg bakom honom i korridoren, som vanligt med lätt hukande gång och glasögonen nära till hands i pannan, så att han enklare skulle kunna urskilja bokstäverna framför nästippen. Han skickade SMS, till synes helt oberörd. Själv kände sig Thomas nästan panikslagen av nervositet.

Bakom en dörr, i ett stort rum med mörka träpaneler, väntade en hel delegation på dem: några av världens ledande energiforskare och analytiker, knutna till ett av världens största företag.

Det var nu det skulle ske. Om några minuter skulle Thomas och Joachim få veta om all tid de lagt ner var någonting värd. Thomas skulle egentligen inte ha något emot att bli avspisad – då kunde han släppa de här idéerna och börja leva ett vanligt liv igen. Om resultatet blev det motsatta visste han inte alls hur framtiden skulle te sig, och det skrämde honom lite.

Han tog ett djupt andetag och vände sig mot Joachim.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?