Foto: Magnus Wallström

Hyenorna på trafikkontoret

De försvann lika plötsligt som de dök upp, ­betonghyenorna som placerades ut i ­Stockholm. I snart två år har upphovsmännen Olabo och Folke försökt få dem tillbaka.

Efter tre månaders heltidsarbete stod de äntligen och stirrade på honom i studion utanför Gävle. Fem hyenor som långsamt formats av lager efter lager av betong över stålskelett. Tre stycken strövade omkring, en låg lojt på marken och en satt ned och såg på betraktaren med uppfordrande ögon som lyste av röda ledlampor.

Mannen som skapat hyenorna ­kallar sig för Olabo. Som ung målade han en del graffiti, men sedan satsade han på sin karriär och ägnade tio år åt att bygga upp en egen firma. Till slut kände han att han hade kommit så långt han kunde och att jobbet inte längre gav honom särskilt mycket. 2008 sökte han sig tillbaka till konsten på gatorna. Han blev känd och respekterad för smarta och spektakulära installationer, som att han skrev sitt alias som Coca-cola-loggan och satte upp på reklamskyltar. En annan gång sågade han ut sitt alias från ett staket som skulle skydda ett elskåp mot graffiti. Fem månader senare borrade han fast de utsågade bokstäverna på en stor reklamtavla ovanför Slussen i Stockholm. Men hyenorna var större än något han tidigare gjort. Därför höll han projektet hemligt, för alla utom en.


Prenumerera digitalt för 39 kronor i månaden!

Läsning på sajten och app för e-tidning. Avsluta när du vill.

Prenumerera

Har du redan ett konto? här. Sugen på en pappersprenumeration? Teckna här.

Artikeln publicerades 28 mars 2018 och är skriven av .