Låsningen

När Malin Olsson hittades mördad på Östra kyrkogården i Göteborg fokuserade spaningsledningen på en ökänd biltjuv. Men det fanns andra spår. Nu kämpar Malins mamma, några pensionerade utredare och polisens Kalla fall-grupp för att brottet äntligen ska få sin lösning.

Sorgklädda och lågmälda trevar familjemedlemmar, släktingar, vänner och tidigare kollegor längs mittgången i Masthuggskyrkan. De lägger en hand på någons axel, nickar igenkännande åt någon annan och slår sig ner på fjärde eller femte bänkraden. I blickfånget, på den marinblå kistan, står ett fotografi av en leende Hasse Nilsson med sommarskjortan på och händerna bakom ryggen.

Ljudet av prästen Joakim Thoressons röst studsar mellan väggarna när han bjuder in besökarna att berätta något om Hasse under ceremonin. Tystnaden sänker sig.

Hans »Hasse« Nilsson, 1946-04-06 – 2020-01-26. Foto: Privat

– Hur mäter vi om ett liv har varit tillräckligt långt eller alldeles för kort? frågar prästen. Bara man får barnbarn, säger en del. Det fick Hans. Att ha ett arbete som man trivs med, där man känner att man gör nytta, skulle andra säga. Det fick Hans vid polisen. Att ha en plats där man känner sig riktigt hemma och kan vila ut. Det hade Hans på Vrångö …


Den här artikeln är låst!

För att läsa vidare behöver du välja något av följande alternativ:

35 kr
Köp artikeln!

Efter köpet har du tillgång till artikeln direkt.

39 kr Prenumerera

Betalningen dras varannan månad (78 kr) från ditt kort.

Har du redan ett konto? här! Fakturaprenumerant? Aktivera ditt konto

Artikeln publicerades i Filter #74 (18 maj 2020) och är skriven av , .