Foto: Ocean X

Pengarna i sjön

Först hittade skattletarna bakom dykföretaget Ocean X ett misstänkt ufo på ­Östersjöns botten, sedan en sjunken rysk ubåt. Det var då konstigheterna tog fart på allvar.

Agneta Sjödin var exalterad som i sina fornstora Fångarna på fortet-dagar när hon påannonserade gästerna i TV4:s Nyhetsmorgon:

»De har fått en hel värld att undra: Vad är det egentligen de har hittat på djupet i Östersjön? Ett gigantiskt, mystiskt, ringformat objekt 60 meter i diameter på närmare 90 meters djup. Det har spekulerats i allt från vulkaner till meteoriter eller ett kraschat ufo. Jag hälsar männen som gjort upptäckten välkomna: Peter Lindberg och Dennis Åsberg, vad kul att ha er här! Jag har följt er och jag tycker att det här är oerhört spännande!«

För att förklara för tittarna vad det hela handlade om visades suddiga undervattensbilder av cirkeln. Sedan en, enligt Dennis Åsberg, »fantasibild« över platsen. Utifrån de data man hade fått fram om platån, som är höjd sex, sju meter över havsbottnen, fick den som ritat »fantasibilden« det ringformade objektet att se ut som ett religiöst undervattensmonument – eller Han Solos Stjärnornas krig-farkost Millenium Falcon.


Prenumerera digitalt för 1 krona första månaden!*

Läsning på sajten och app för e-tidning. Avsluta när du vill.

Prenumerera

Har du redan ett konto? här. Sugen på en pappersprenumeration? Teckna här.

* Därefter 39 kronor per månad. Digitala prenumerationer förnyas automatiskt varje månad (samma dag som beställningsdagen fast nästkommande månad) tills dess att de sägs upp.
Artikeln publicerades i Filter #56 (30 juni 2017) och är skriven av .