Pengarna i sjön

Först hittade skattletarna bakom dykföretaget Ocean X ett misstänkt ufo på ­Östersjöns botten, sedan en sjunken rysk ubåt. Det var då konstigheterna tog fart på allvar.

Agneta Sjödin var exalterad som i sina fornstora Fångarna på fortet-dagar när hon påannonserade gästerna i TV4:s Nyhetsmorgon:

»De har fått en hel värld att undra: Vad är det egentligen de har hittat på djupet i Östersjön? Ett gigantiskt, mystiskt, ringformat objekt 60 meter i diameter på närmare 90 meters djup. Det har spekulerats i allt från vulkaner till meteoriter eller ett kraschat ufo. Jag hälsar männen som gjort upptäckten välkomna: Peter Lindberg och Dennis Åsberg, vad kul att ha er här! Jag har följt er och jag tycker att det här är oerhört spännande!«

För att förklara för tittarna vad det hela handlade om visades suddiga undervattensbilder av cirkeln. Sedan en, enligt Dennis Åsberg, »fantasibild« över platsen. Utifrån de data man hade fått fram om platån, som är höjd sex, sju meter över havsbottnen, fick den som ritat »fantasibilden« det ringformade objektet att se ut som ett religiöst undervattensmonument – eller Han Solos Stjärnornas krig-farkost Millenium Falcon.


Den här artikeln är låst!

För att läsa vidare behöver du välja något av följande alternativ:

35 kr
Köp artikeln!

Efter köpet har du tillgång till artikeln direkt.

39 kr Prenumerera

Betalningen dras varannan månad (78 kr) från ditt kort.

Har du redan ett konto? här! Fakturaprenumerant? Aktivera ditt konto

Artikeln publicerades i Filter #56 (30 juni 2017) och är skriven av .