Risktagaren

Åren efter den oväntade succén med Farväl Falkenberg brottades Jesper Ganslandt med svår ångest. Folk ville ha en uppföljare. Till slut kom han på en tillräcklig utmaning: filmen Apan, en »idiotisk satsning« som inte ens skådespelarna vet vad den handlar om.

I den lilla biografsalongen Mauritz i Filmhuset på Gärdet i Stockholm sitter filmkonsulenten Peter »Piodor« Gustavsson nedsjunken i en svart läderfåtölj. Bredvid honom vakar regissören Jesper Ganslandt.

På duken rullar eftertexterna till Apan, uppföljaren till Jesper Ganslandts succédebut Farväl Falkenberg, till tonerna av Bob Dylans Too Much of Nothing. Piodor, med makt över filminstitutets stödpengar, har precis sett en första grovklippt version.

Inför premiärvisningen har Jesper Ganslandt beskrivit känslan av panikångest som kommer över honom i just det här skedet, oavsett vem det är som ska se filmen för första gången. Skedet när en film nästan är färdig, men ändå kanske inte. Hur man vill gömma undan sig själv, och filmen, från omvärlden. Hela manusskrivarperioden, inspelningen och sedan efterarbetet är vad han kallar »en sluten lek, befriad från rädslor, bekymmer. Men någon gång måste man öppna det, släppa in andra blickar.«

Annons

Nu har den stunden kommit.

Utanför är det en blåsig och småregnig marseftermiddag, och Filmhuset är fullt av människor som har avslutat sin arbetsdag och nu ger sig av hemåt. Inne i salongen drar sig Piodor Gustafsson för att säga något konkret om filmen han precis har sett. Istället hummar han en stund. Börjar småprata. Förklarar att han började tänka på en sak när han såg Apan. Hur han ibland, på morgonen då han vaknar, »har liksom ett ljud i huvudet, som bara ligger där … En ton som inte försvinner …«

Filminstitutet gick in med en mindre summa pengar för att projektet skulle kunna drivas fram till denna punkt. Nu avgör Piodors omdöme om de ska satsa resten av pengarna som behövs för att göra filmen färdig.

Efter en stund harklar sig filmkonsulenten och säger, med ett dröjande tonfall:


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Vi låser delar av vårt material för att våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera) ska få valuta för sina pengar. Nu hoppas vi på dig också!

Kom igång med din gratis provperiod!

  • 2 fria månader, sedan 35kr/mån.
  • Ingen bindningstid, enkelt att avsluta.
  • Papperstidning i brevlådan varannan månad.

Dessutom får du tillgång till hela vår webb – med hyllade reportage, personporträtt och granskningar från de senaste tio åren.

Kom igång nu!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?