Skönheten och odjuren

Mamman drev en ­framgångsrik ­kedja ­skönhetssalonger. ­Dottern »såg ut som Lucy i ­Dallas«. Och ­dotterns ­pojkvän var en ­intelligent och ­ambitiös ­entre­prenör som snabbt blev affärs­partner med sin svärmor. En dag exploderade allt – och ­förvandlades till en härva av ­familjegräl, ­ekonomisk brotts­­lighet och inhyrda torpeder.

Personalen på skönhetssalongsimperiet Hair, Style & Skin var lätta att känna igen: de var kvinnor, de var i 20-årsåldern och de kom från landsbygden eller någon av Göteborgs förorter. De allra flesta blev kvar på någon av salongerna i ungefär ett halvår innan de fick sparken, eller slutade självmant. En av dem blev våren 2004 ihop med Zoran. Zoran hämtade ibland sin flickvän från jobbet på salongen på Avenyn. Han brukade dyka upp vid sextiden, stiga in genom glasdörrarna och sjunka ner i en soffa i lobbyn. Han var 25  år, vältränad, 180 centimeter lång och hade delvis blonderat hår och ett ärrigt ansikte. Skönhetsimperiets ägare, den 62-åriga affärskvinnan Barbro Nilsson, blev inte förvånad när hon fick höra att han jobbade som dörrvakt på några av stadens centrala krogar.

En kväll i december 2004 tog Zorans flickvän med honom in på Barbro Nilssons kontor. Föreståndarinnan berättade att hon hade ett uppdrag åt honom, och bad Zoran att återvända ett par dagar senare för ett mer formellt möte. Zoran var inte nödbedd. Det var uppenbart att Barbro Nilsson hade pengar. Hon inte bara drev en av Sveriges mest framgångsrika skönhetssalongskedjor med fyra filialer på exklusiva adresser i innerstaden; hon hade ett kroppsspråk och ett sätt att röra och klä sig som ingav respekt. Det märktes hur personalen tassade omkring henne så fort hon var i närheten.

Zoran hörde av sig till sin vän och kollega Dragan som skötte garderoberna på de nattklubbar där Zoran stod i dörren. Förmodligen, tänkte de, ville Barbro ha hjälp med att frakta dagskassorna till banken, eller möjligtvis med att bromsa småstölder inne på salongerna.

När Zoran och Dragan dök upp till mötet ett par dagar senare var Barbro Nilsson inte ensam. Enligt de båda kollegorna satt även affärskvinnans son Hampus och hennes rådgivare och gamle danspartner Leif Berndtsson inne på kontoret. Det blev snart tydligt att mötet inte skulle handla om vakthållning, utan om Barbro Nilssons svärson Johan Hultgren. Barbro hävdade att han hade splittrat hennes familj och skadat hennes företag. Och dottern, nu gravid i sjätte månaden, stod på hans sida. Barbro berättade att hon gett dem en miljon kronor för att de skulle lämna henne i fred, men ändå hade Johan skickat myndigheterna efter henne. Det var dags att tysta svärsonen.


Tidsbegränsat erbjudande

Du behöver vara prenumerant för att läsa vidare. Just nu: 0 kr första månaden för digital prenumeration!

Filter Digital
0 kr första månaden*

Populärt!
 • Alla artiklar på magasinetfilter.se
 • E-tidning och app
 • Nyhetsbrev
 • Digitala arkivet
 • Erbjudanden & förhandsvisningar
 • Tidningen hem i brevlådan

Filter Total: tidning + digitalt
49 kr i månaden**

 • Alla artiklar på magasinetfilter.se
 • E-tidning och app
 • Chefredaktörernas fredagsbrev
 • Digitala arkivet
 • Erbjudanden & förhandsvisningar
 • Tidningen hem i brevlådan

* Första månaden, därefter 39 kr/mån.
**Debiteras varannan månad (98 kr).
Avsluta när du vill.

Artikeln publicerades ursprungligen i Filter #11 (16 december 2009) och är skriven av , .