Skönheten och odjuren

Mamman drev en ­framgångsrik ­kedja ­skönhetssalonger. ­Dottern »såg ut som Lucy i ­Dallas«. Och ­dotterns ­pojkvän var en ­intelligent och ­ambitiös ­entre­prenör som snabbt blev affärs­partner med sin svärmor. En dag exploderade allt – och ­förvandlades till en härva av ­familjegräl, ­ekonomisk brotts­­lighet och inhyrda torpeder.

Personalen på skönhetssalongsimperiet Hair, Style & Skin var lätta att känna igen: de var kvinnor, de var i 20-årsåldern och de kom från landsbygden eller någon av Göteborgs förorter. De allra flesta blev kvar på någon av salongerna i ungefär ett halvår innan de fick sparken, eller slutade självmant. En av dem blev våren 2004 ihop med Zoran. Zoran hämtade ibland sin flickvän från jobbet på salongen på Avenyn. Han brukade dyka upp vid sextiden, stiga in genom glasdörrarna och sjunka ner i en soffa i lobbyn. Han var 25  år, vältränad, 180 centimeter lång och hade delvis blonderat hår och ett ärrigt ansikte. Skönhetsimperiets ägare, den 62-åriga affärskvinnan Barbro Nilsson, blev inte förvånad när hon fick höra att han jobbade som dörrvakt på några av stadens centrala krogar.

En kväll i december 2004 tog Zorans flickvän med honom in på Barbro Nilssons kontor. Föreståndarinnan berättade att hon hade ett uppdrag åt honom, och bad Zoran att återvända ett par dagar senare för ett mer formellt möte. Zoran var inte nödbedd. Det var uppenbart att Barbro Nilsson hade pengar. Hon inte bara drev en av Sveriges mest framgångsrika skönhetssalongskedjor med fyra filialer på exklusiva adresser i innerstaden; hon hade ett kroppsspråk och ett sätt att röra och klä sig som ingav respekt. Det märktes hur personalen tassade omkring henne så fort hon var i närheten.

Zoran hörde av sig till sin vän och kollega Dragan som skötte garderoberna på de nattklubbar där Zoran stod i dörren. Förmodligen, tänkte de, ville Barbro ha hjälp med att frakta dagskassorna till banken, eller möjligtvis med att bromsa småstölder inne på salongerna.


Den här artikeln är låst!

För att läsa vidare behöver du välja något av följande alternativ:

35 kr
Köp artikeln!

Efter köpet har du tillgång till artikeln direkt.

39 kr Prenumerera

Betalningen dras varannan månad (78 kr) från ditt kort.

Har du redan ett konto? här! Fakturaprenumerant? Aktivera ditt konto

Artikeln publicerades i Filter #11 (16 december 2009) och är skriven av , .