»Det är helt nödvändigt att fötterna fungerar«

Ingen av Sveriges partiledare kommer i närheten av hennes erfarenhet. Med elva valrörelser i ryggen vet hon vad som krävs för att vallokomotivet Gudrun Schyman ska fungera felfritt.

Du organiserar livet utifrån en varannan vecka-princip. Varför?

– Efter förra valet började jag åka ut till alla kommuner där Fi kommit in för att utbilda och hålla möten. Då ligger jag borta i en vecka och betar av tre–fyra orter om dagen. Sedan har jag en vecka då jag sover hemma i Simrishamn. Därifrån kan jag förvisso beta av möten i Skåne och Göteborg. Men jag kan också samla energi. Jag odlar potatis, kryddor och sallad av olika slag. På tisdagar och torsdagar hänger jag på låset till badhuset när de öppnar halv sju på morgonen.

Musiker som lever turnéliv klagar på att man är utlämnad åt dålig vägmat.

Annons

– Med mig är problemet snarare att jag inte gillar att äta när jag jobbar. Energin går ner i magen istället för till huvudet. Mina medarbetare brukar bli bekymrade och säga att jag måste avsätta tid för att äta. Men mat är inte min grej. Däremot är jag beroende av en bra frukost. Jag är frukostoman. Varje dag börjar jag med naturell yoghurt, treprocentig eller tjockare, med färsk frukt och en massa mysselpyssel av olika slag. Och kaffe till det. Jag äter gärna länge så att jag kan läsa dagstidningarna och lyssna på nyheterna.

Är du bra på att sova när det är stressigt?

– Det är si och så med det. Jag får så mycket energi när jag är ute på de här mötena. Efter dagens sista, som ofta är slut vid tiotiden på kvällen, kan jag vara rätt euforisk. Då är det svårt att gå ner i varv. Men jag är robust, och inte så känslig med mat och sömn.

I Johanna Palmströms biografi Det gäller livet skildras hur du slappnar av mellan två torgmöten i Dalarna genom att veva ner bilrutan, släppa in solen och tända en cigarill. Är det en rutin?


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?