»Det är helt nödvändigt att fötterna fungerar«

Ingen av Sveriges partiledare kommer i närheten av hennes erfarenhet. Med elva valrörelser i ryggen vet hon vad som krävs för att vallokomotivet Gudrun Schyman ska fungera felfritt.

Du organiserar livet utifrån en varannan vecka-princip. Varför?

– Efter förra valet började jag åka ut till alla kommuner där Fi kommit in för att utbilda och hålla möten. Då ligger jag borta i en vecka och betar av tre–fyra orter om dagen. Sedan har jag en vecka då jag sover hemma i Simrishamn. Därifrån kan jag förvisso beta av möten i Skåne och Göteborg. Men jag kan också samla energi. Jag odlar potatis, kryddor och sallad av olika slag. På tisdagar och torsdagar hänger jag på låset till badhuset när de öppnar halv sju på morgonen.

Musiker som lever turnéliv klagar på att man är utlämnad åt dålig vägmat.

Annons

– Med mig är problemet snarare att jag inte gillar att äta när jag jobbar. Energin går ner i magen istället för till huvudet. Mina medarbetare brukar bli bekymrade och säga att jag måste avsätta tid för att äta. Men mat är inte min grej. Däremot är jag beroende av en bra frukost. Jag är frukostoman. Varje dag börjar jag med naturell yoghurt, treprocentig eller tjockare, med färsk frukt och en massa mysselpyssel av olika slag. Och kaffe till det. Jag äter gärna länge så att jag kan läsa dagstidningarna och lyssna på nyheterna.

Är du bra på att sova när det är stressigt?

– Det är si och så med det. Jag får så mycket energi när jag är ute på de här mötena. Efter dagens sista, som ofta är slut vid tiotiden på kvällen, kan jag vara rätt euforisk. Då är det svårt att gå ner i varv. Men jag är robust, och inte så känslig med mat och sömn.

I Johanna Palmströms biografi Det gäller livet skildras hur du slappnar av mellan två torgmöten i Dalarna genom att veva ner bilrutan, släppa in solen och tända en cigarill. Är det en rutin?

– Ja, jag röker några Café crème om dagen. Det är inte hälsosamt och går inte att försvara alls, men för mig fungerar det som avkoppling.

Jag har förstått att du också dricker ett särskilt te för att skydda rösten i kampanjtider.

– När det var två veckor kvar till EU-valet 2009 skulle jag tala på Sergels torg. Men när jag öppnade munnen kom inga ljud. Talet fick ställas in. Som tur var kände jag en läkare. Han gav mig kortisonsprutor så att jag klarade slutspurten. Sedan dess får jag speciella teer av en vän i Frankrike som är homeopat och läkare. Hon gör dem själv på någon torkad rot. Jag är själv inte troende, men tänker att det inte kan skada.

De flesta politiker blir inte lika långvariga som du. Hur gör man för att klara det utsatta och hårda yrket som partiledare under så lång tid?

– Det är viktigt att komma ihåg att politiken ska handla om livet, men att politiken inte är hela livet. Jag har alltid skapat tid för mina vänner och barn med barnbarn, kärestor och svärföräldrar, och har aldrig låtit ett parti bli min familj. Socialdemokratin är ju fylld av människor som tycker de är födda socialdemokrater och kommer att dö som socialdemokrater oavsett vad partiet gör. Det lojalitetsberoendet blir ohälsosamt, som en dysfunktionell familj. Jag står inte och faller med en organisation. Det skapar frihet.

Men även du måste ha svårt att ta dig tid att underhålla privata relationer när du har mycket jobb?

– Det är därför jag skriver upp allt. Titta här i min kalender! Här står att jag skulle baka en tårta till min 70-årsfest. Och så har jag vissa saker som jag regelbundet ser till att göra för måendets skull. Var sjätte vecka tar jag fotvård på ett ställe i Simrishamn. Det är helt nödvändigt att fötterna fungerar när man gör politiskt fotarbete. I förebyggande syfte tar jag lika ofta massage. Jag bokar in besöken halvårsvis. Ofta lägger jag in dem samma dag. Och så kanske jag bokar in frisören också. Då vet jag: det är inget att snacka om, den här dagen är vikt åt renovering.