»Det ger mig en känsla av en jädrans plikt«

Hur kommer det sig att ett 50 år gammalt radioprogram fortfarande är populärt? Lisa Syrén förklarar varför Ring så spelar vi är ett odödligt koncept.

Varför startade programmet från första början?

– Det var ett sätt för Sveriges Radio att närma sig lyssnarna. Året var ju 1968 och samhället förändrades på alla plan – människor skulle vara delaktiga. Under Hasse Tellemars tid på 1970-talet var det drygt tre miljoner lyssnare, som sedan sjönk till en miljon. Nu har vi nästan två miljoner som lyssnar en vanlig lördag.

Vilka är det som ringer?

Annons

– De flesta är mellan 45 och 60 år, ungefär lika många män som kvinnor, och de flesta är svenskfödda. Vi har även många samtal från utlandet – jag har fått samtal från Påskön och från ett par på Nya Zeeland som lyssnar varje lördag kväll. Det är ett sätt att hålla kontakt med hemlandet. Vi jobbar också med webben, där fler nysvenskar och unga är aktiva. Men unga ringer också in. Ibland blir man förvånad över sina egna fördomar. En lördag pratade jag med en mycket trevlig ung grabb som önskade en låt av Lasse Stefanz.

Hur väljer ni ut vilka som kommer med i sändningen?

– Av de 7 000–8 000 samtal som kommer in går 120 vidare till slussen. Där får de berätta vilka de är, vad de ska göra i dag, vilken som är deras plats på jorden och vilken önskelåt de har. Producenten Roger Bengtsson försöker sedan spegla Sverige när det gäller ålder, kön och var de bor i landet. Önskelåten har också stor betydelse, vi vill att musiken ska spreta åt olika håll. Till slut blir det tolv som får prata med mig.

Numera finns det massor av konkurrerande radioprogram. Varför står sig formatet, tror du?


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?