»Det var Kroon här, fågelskrämman«

Hundratusentals personer samlas varje år vid Hornborgarsjön för att välkomna tranorna. Kristian Kroon gör sitt bästa för att skrämma bort fåglarna.

Varför?

– Naturreservaten här är fristäder för fåglar och det gör att lantbrukarna omkring kan få problem med gäss, tranor och sångsvanar som betar på åkrarna. Därför har Länsstyrelsen i Västra Götaland haft en skrämselkonsulent anställd sedan 2013, jag började 2014. Lantbrukare som inte mäktar med att skrämma fåglarna själva får höra av sig till mig, så hjälper jag till med kunskap och skrämselutrustning och ibland med att utföra själva skrämseln.

Hur blir man skrämselkonsulent?

Annons

– Mitt förra yrke var stridsvagnsofficer. Jag har faktiskt haft nytta av min militära utbildning som skrämselkonsulent, båda jobben handlar mycket om att kunna ta folk och se saker från olika sidor. Fast nu medlar jag mellan naturen och lantbrukarna. Dessutom behöver man ha ett stort intresse för djur och natur. Jag är härifrån och har vandrat sedan jag lärde mig gå. När jag fick jobbet var det nog viktigt att jag är jägare också. Om jag bara hade varit hardcore naturvårdare hade det kanske varit svårare att diskutera med många lantbrukare.

»På så sätt är det ett kreativt jobb. Mitt standardredskap är hulkar – uppblåsbara gubbar i mansstorlek som går på bilbatteri.«

Får du skrämmas med vad som helst?

– Ja, så länge det inte stör folk eller skadar något. På så sätt är det ett kreativt jobb. Mitt standardredskap är hulkar – uppblåsbara gubbar i mansstorlek som går på bilbatteri. De poppar upp och skriker var tjugonde minut under dygnets ljusa timmar. Men efter ett par dygn vänjer sig gässen. Då använder jag drakar som sitter fast på sju meter långa aluminiumspröt. Det kan vara en vanlig barndrake eller en rovfågelsiluett – bara det är något de inte känner igen. När man har kört hulk och drake kan det vara läge för raketer. Jag brukar gömma mig intill draken och smälla av något när gässen närmar sig. Men smällare är inte så populära om åkrarna ligger nära boningshus, eftersom jag börjar jobba vid fyratiden på morgonen. Då väljer jag drönaren istället, en liten farkost som jag kör in mot flockarna.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Vi låser delar av vårt material för att våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera) ska få valuta för sina pengar. Nu hoppas vi på dig också!

Kom igång med din gratis provperiod!

  • 2 fria månader, sedan 35kr/mån.
  • Ingen bindningstid, enkelt att avsluta.
  • Papperstidning i brevlådan varannan månad.

Dessutom får du tillgång till hela vår webb – med hyllade reportage, personporträtt och granskningar från de senaste tio åren.

Kom igång nu!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?