»Det var Kroon här, fågelskrämman«

Hundratusentals personer samlas varje år vid Hornborgarsjön för att välkomna tranorna. Kristian Kroon gör sitt bästa för att skrämma bort fåglarna.

Varför?

– Naturreservaten här är fristäder för fåglar och det gör att lantbrukarna omkring kan få problem med gäss, tranor och sångsvanar som betar på åkrarna. Därför har Länsstyrelsen i Västra Götaland haft en skrämselkonsulent anställd sedan 2013, jag började 2014. Lantbrukare som inte mäktar med att skrämma fåglarna själva får höra av sig till mig, så hjälper jag till med kunskap och skrämselutrustning och ibland med att utföra själva skrämseln.

Hur blir man skrämselkonsulent?

Annons

– Mitt förra yrke var stridsvagnsofficer. Jag har faktiskt haft nytta av min militära utbildning som skrämselkonsulent, båda jobben handlar mycket om att kunna ta folk och se saker från olika sidor. Fast nu medlar jag mellan naturen och lantbrukarna. Dessutom behöver man ha ett stort intresse för djur och natur. Jag är härifrån och har vandrat sedan jag lärde mig gå. När jag fick jobbet var det nog viktigt att jag är jägare också. Om jag bara hade varit hardcore naturvårdare hade det kanske varit svårare att diskutera med många lantbrukare.

»På så sätt är det ett kreativt jobb. Mitt standardredskap är hulkar – uppblåsbara gubbar i mansstorlek som går på bilbatteri.«

Får du skrämmas med vad som helst?

– Ja, så länge det inte stör folk eller skadar något. På så sätt är det ett kreativt jobb. Mitt standardredskap är hulkar – uppblåsbara gubbar i mansstorlek som går på bilbatteri. De poppar upp och skriker var tjugonde minut under dygnets ljusa timmar. Men efter ett par dygn vänjer sig gässen. Då använder jag drakar som sitter fast på sju meter långa aluminiumspröt. Det kan vara en vanlig barndrake eller en rovfågelsiluett – bara det är något de inte känner igen. När man har kört hulk och drake kan det vara läge för raketer. Jag brukar gömma mig intill draken och smälla av något när gässen närmar sig. Men smällare är inte så populära om åkrarna ligger nära boningshus, eftersom jag börjar jobba vid fyratiden på morgonen. Då väljer jag drönaren istället, en liten farkost som jag kör in mot flockarna.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?