»Det var Kroon här, fågelskrämman«

Hundratusentals personer samlas varje år vid Hornborgarsjön för att välkomna tranorna. Kristian Kroon gör sitt bästa för att skrämma bort fåglarna.

Varför?

– Naturreservaten här är fristäder för fåglar och det gör att lantbrukarna omkring kan få problem med gäss, tranor och sångsvanar som betar på åkrarna. Därför har Länsstyrelsen i Västra Götaland haft en skrämselkonsulent anställd sedan 2013, jag började 2014. Lantbrukare som inte mäktar med att skrämma fåglarna själva får höra av sig till mig, så hjälper jag till med kunskap och skrämselutrustning och ibland med att utföra själva skrämseln.

Hur blir man skrämselkonsulent?

Annons

– Mitt förra yrke var stridsvagnsofficer. Jag har faktiskt haft nytta av min militära utbildning som skrämselkonsulent, båda jobben handlar mycket om att kunna ta folk och se saker från olika sidor. Fast nu medlar jag mellan naturen och lantbrukarna. Dessutom behöver man ha ett stort intresse för djur och natur. Jag är härifrån och har vandrat sedan jag lärde mig gå. När jag fick jobbet var det nog viktigt att jag är jägare också. Om jag bara hade varit hardcore naturvårdare hade det kanske varit svårare att diskutera med många lantbrukare.

»På så sätt är det ett kreativt jobb. Mitt standardredskap är hulkar – uppblåsbara gubbar i mansstorlek som går på bilbatteri.«

Får du skrämmas med vad som helst?

– Ja, så länge det inte stör folk eller skadar något. På så sätt är det ett kreativt jobb. Mitt standardredskap är hulkar – uppblåsbara gubbar i mansstorlek som går på bilbatteri. De poppar upp och skriker var tjugonde minut under dygnets ljusa timmar. Men efter ett par dygn vänjer sig gässen. Då använder jag drakar som sitter fast på sju meter långa aluminiumspröt. Det kan vara en vanlig barndrake eller en rovfågelsiluett – bara det är något de inte känner igen. När man har kört hulk och drake kan det vara läge för raketer. Jag brukar gömma mig intill draken och smälla av något när gässen närmar sig. Men smällare är inte så populära om åkrarna ligger nära boningshus, eftersom jag börjar jobba vid fyratiden på morgonen. Då väljer jag drönaren istället, en liten farkost som jag kör in mot flockarna.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut?

– Jag går upp vid fyratiden, tar en snabb macka och drar ut på skrämsel. Alltså besöker olika fält och smäller av raketer, till exempel. Vid sju äter jag frukost nummer två på länsstyrelsens kontor, och sedan börjar naturvårdsjobbet, det kan vara stängsling, slåtter eller röjning i reservaten. Framåt eftermiddagen drar jag ofta ut på en ny runda och byter plats på drakar och hulkar. Vissa dagar besöker jag lantbrukare, för att dra igång en ny skrämselomgång och titta på hur problemen ser ut. 20 gäss betar som en ko, så det kan bli stora förluster. Stora gårdar kan ha skador för flera hundratusen och komma ner i nästan noll efter lite skrämselhjälp.

»Få orkar vara ute så tidigt som jag. Men det är klart, jag får ju vara lite diskret om jag träffar på ett gäng, då kan jag ju vänta lite med att smälla av raketerna.«

Lantbrukarna vill inte ha fåglarna här, men tranorna lockar också 150 000 besökare varje år. Hur gör du för att inte skrämma bort dem?

– Trandansen har sin höjdpunkt i början av april, och då har grödorna ännu inte kommit upp på fälten, så det brukar inte krocka. Det kommer ju många turister och fågelskådare senare på våren också, men få orkar vara ute så tidigt som jag. Men det är klart, jag får ju vara lite diskret om jag träffar på ett gäng, då kan jag ju vänta lite med att smälla av raketerna.

Blir du förolämpad om man kallar dig professionell fågelskrämma?

– Min fru brukar presentera mig just så. Jag själv gör det ibland: »Det är Kroon här, fågelskrämman.« Då brukar folk förstå vem det är. Min sexåriga dotter förstår i alla fall vilket bra jobb jag har. Ofta säger hon på kvällen: »I morgon väcker du mig, pappa!« Tänk själv, vad roligt det hade varit om man hade fått följa med ut och skrika åt fåglar och smälla raketer när man var barn … När vi är ute och åker bil ropar hon ofta: »Pappa, nu måste vi stanna och skrämma!« Men det funkar inte så, jag skräms bara på arbetstid.