»Jag är en extremsportare inom konsten«

Med alla olika metanivåer i Återträffen fick hon publiken att spekulera, fascineras och förfäras. Nu tar Anna Odell obehaget till nya höjder.

I X och Y får man följa dig och Mikael Persbrandt under förarbetet till en film där ni ska undersöka mediebilden av er själva. Ni stänger in er i en studio och anlitar sex skådespelare som ska gestalta era olika personlighetsdrag. Hände detta på riktigt?

– Vi jobbade mycket med vad jag kallar researchfilmningar. Jag och Mikael gjorde olika iscensättningar för att lära känna varandra. Sedan gjorde vi samma sak med skådespelarna. När Thure Lindhardt, som spelar Mikaels gränslösa sida, skulle träffa Mikael första gången bad jag honom att bete sig som han trodde att Mikael var. Jag ville se hur Mikael reagerade. Han blev nog lite förvirrad och provocerad, samtidigt som han tyckte att Thure var kul. Jag tycker att man får en sannare bild av en människa när man sätter den i en osäker situation.

Samma sak händer i filmen. Varför arbetar du med så många metanivåer?

Annons

– Jag är intresserad av verkligheten och vill undersöka och ifrågasätta de normer som gäller, samtidigt som jag attraheras av konsten och leken. Det blir naturligt att blanda de två. Plus att det får folk att våga blotta sig. När ingen i publiken vet vad som är sant eller inte, skapas ett skydd.

I filmen går experimentet överstyr. Blev det obehagligt även i verkligheten?

– För vissa kanske. Alla har varit osäkra i perioder och inte vetat vad de hållit på med. Skådespelarna har varit med och skapat historien genom att de har fått spela oss utifrån vilka de tror att vi är. De har fått gissa: Hur skulle den här sidan av Anna eller Mikael bete sig i den här situationen? Och det är ju läskigt att höra, och väldigt läskigt att säga till någon vad man tror att deras innersta tankar är.

Hur kom du på den här idén?


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?