»Jag trivs med att hålla misslyckandet nära«

Nyligen utnämnde han sig till Sveriges bästa regissör. Jesper Ganslandt förklarar varför en filmskapare inte bör vara för ödmjuk.

Är du verkligen bäst i Sverige?

– Jag är medveten om att alla inte håller med, men en del av mig är övertygad om att jag är unik och oöverträffad. Jag lider inte av dåligt självförtroende, men när jag väl tvivlar gör jag det ordentligt. Fast inte ur en recenserande synvinkel, det handlar mer om att jag rannsakar mig själv. Jag bryr mig inte om vad någon annan tycker.

Det måste vara lätt att få en skev självbild under en filminspelning?

Annons

– På en inspelningsplats finns en tydlig hierarki där regissören får väldigt mycket uppmärksamhet. För att underlätta arbetet finns saker tillgängliga för en hela tiden. Om jag säger till om något så sätts det igång. När inspelningen är färdig tar det flera månader att vänja sig av vid den saken. Min fru går inte med på det längre.

Är det rentutav nödvändigt att ha hybris om man vill skapa något nytt?

– Jag vill göra auteurfilmer med en tydlig berättare. Alla mina filmer har varit väldigt personliga. Därför har det nog varit lättare att övertyga filmteamet om att göra som jag vill. Och det underlättar nog att ha ett visst mått av galenskap för att vara säker på att just min historia är värd att berätta. Jag blev tillfrågad om att göra Snabba cash 3, men tackade nej. Inte för att det var en trea, utan för att jag inte kunde hitta någonting i den som skulle kännas viktigt för mig själv.

I din förra film, Apan, fick huvudrollsinnehavaren Olle Sarri själv inte veta vad filmen handlade om. Var du inte rädd att ett så experimentellt tilltag skulle bli dåligt och bara  … just experimentellt?


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?