Fest. I Bärrek, norr om Tärnsjö, fastnade vid midsommar förra året 59 600 stickmyggor i den koldioxidfälla som mäter antalet mygg.

Kickan Hansson om ett omöjligt uppdrag

Uppländska Tärnsjö är rikskänt för att invaderas av mygg varje sommar. Kickan Hansson har sedan årsskiftet den otacksamma ­uppgiften att driva ortens turistbyrå.

Hur tänkte du när du tog jobbet?

– Jag älskar området. Vi har förstås inga nöjesparker likt Gröna Lund här ute i skogen, men just tack vare skogen har vi fantastisk natur med Östa naturreservat, Färnebofjärdens nationalpark och alla vandringsstråk. Vill man leva friluftsliv under semestern är Tärnsjö perfekt att åka till. Därför tycker jag att vi måste få fart på turismen.

Fast så är det myggen …

Annons

– Jobbet kan tyckas vara hopplöst, eftersom Tärnsjö har en myggstämpel. Vart man än åker i Sverige är det alltid någon som undrar: »Det är där det är så mycket mygg, va?« Man får så snällt svara att de har rätt. När jag var på turistmässan i Göteborg för några år sedan hamnade jag på baluns i hockeyarenan Scandinavium en kväll. Jag blev placerad bredvid en jättetrevlig arabisk man. Jag berättade om mina hemtrakter i Tärnsjö och vår nationalpark. På något vis kände han igen området, men visste inte riktigt varför. Senare på kvällen kom han och knackade på min axel och log. Han sade: »Ja, nu vet jag varför: The mosquitos!«

Under midsommarveckan i fjol fann man 4 100 myggor i en fälla i Östa naturreservat. Enligt myggexperter lär 200 stycken vara drägligt.

– Visserligen bryr sig inte tyskarna om myggen lika mycket som svenskarna gör, men givetvis drabbar det turismen hårt. Och det är mycket annat som också drabbas. Huspriserna är väldigt låga i Tärnsjö. Ingen vill flytta hit. Jag vet folk som har flyttat hit, men blivit tvungna att flytta härifrån igen nästan omgående. De tyckte att det var för hjärtskärande när de var tvungna att låsa in sina barn och husdjur hela sommaren.

Naturvårdsverket har kommit fram till »att det inte går att njuta av sommaren« vid Nedre Dalälven…


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?