Fest. I Bärrek, norr om Tärnsjö, fastnade vid midsommar förra året 59 600 stickmyggor i den koldioxidfälla som mäter antalet mygg.

Kickan Hansson om ett omöjligt uppdrag

Uppländska Tärnsjö är rikskänt för att invaderas av mygg varje sommar. Kickan Hansson har sedan årsskiftet den otacksamma ­uppgiften att driva ortens turistbyrå.

Hur tänkte du när du tog jobbet?

– Jag älskar området. Vi har förstås inga nöjesparker likt Gröna Lund här ute i skogen, men just tack vare skogen har vi fantastisk natur med Östa naturreservat, Färnebofjärdens nationalpark och alla vandringsstråk. Vill man leva friluftsliv under semestern är Tärnsjö perfekt att åka till. Därför tycker jag att vi måste få fart på turismen.

Fast så är det myggen …

Annons

– Jobbet kan tyckas vara hopplöst, eftersom Tärnsjö har en myggstämpel. Vart man än åker i Sverige är det alltid någon som undrar: »Det är där det är så mycket mygg, va?« Man får så snällt svara att de har rätt. När jag var på turistmässan i Göteborg för några år sedan hamnade jag på baluns i hockeyarenan Scandinavium en kväll. Jag blev placerad bredvid en jättetrevlig arabisk man. Jag berättade om mina hemtrakter i Tärnsjö och vår nationalpark. På något vis kände han igen området, men visste inte riktigt varför. Senare på kvällen kom han och knackade på min axel och log. Han sade: »Ja, nu vet jag varför: The mosquitos!«

Under midsommarveckan i fjol fann man 4 100 myggor i en fälla i Östa naturreservat. Enligt myggexperter lär 200 stycken vara drägligt.

– Visserligen bryr sig inte tyskarna om myggen lika mycket som svenskarna gör, men givetvis drabbar det turismen hårt. Och det är mycket annat som också drabbas. Huspriserna är väldigt låga i Tärnsjö. Ingen vill flytta hit. Jag vet folk som har flyttat hit, men blivit tvungna att flytta härifrån igen nästan omgående. De tyckte att det var för hjärtskärande när de var tvungna att låsa in sina barn och husdjur hela sommaren.

Naturvårdsverket har kommit fram till »att det inte går att njuta av sommaren« vid Nedre Dalälven…

– Kommunen vill helst att man inte pratar om det. Jag är uppvuxen i Tärnsjö och vi har haft mycket mygg i området så länge jag kan minnas på grund av läget vid Dalälven. Förr var det skogsmyggor som det gick att värja sig mot. Man kunde lägga sig på stranden, i solen, och slippa dem. Men på 1990-talet kom stickmyggorna, översvämningsmyggorna. De har inte begrepp om något. De anfaller människor även i solen. Stickmyggorna är djävulusiska, hemska helt enkelt. Det håller inte i längden att bara tiga ihjäl dem, anser jag. Därför skrev jag ett brev till Naturvårdsverket och undrade: »Vad ska vi med en nationalpark till när vi inte kan vistas i den?« De svarade att det hade jag minsann rätt i.

Tack vare era klagomål har myggen i Tärnsjö börjat flygbekämpas. I fjol var de inte lika många och överjävliga längre. Hur ska ni lyckas tvätta bort myggstämpeln?

– Det är svårt, den enda lösningen är väl egentligen att hålla dem borta och låta det faktumet sprida sig. Vi har tillstånd att fortsätta bespruta dem, men det kostar pengar. Förra året var en lyckad sprutning, men det åt upp två tredjedelar av pengarna vi blivit tilldelade. Det innebär att vi bara har en tredjedel kvar och därmed inte kan spruta lika mycket i år. När folk ringer och frågar om det kommer att vara mycket mygg i sommar kan jag inte vara annat än ärlig: »Det kan jag inte svara på, fast jag hoppas att vi slipper de djävlarna för alltid.«