»När man är expert på krim och säkerhet förväntar sig folk att man ska vara och se ut på ett visst sätt: en seriös man i ful blå Dressman-kostym. Jag brukar säga att man måste vara mentalt spänstig.«

»Det är ett vältrande i andras tragedier«

Lena Ljungdahl har gått från att utreda brott som polis till att prata om brott i succépodden Över min döda kropp. Nu rider hon och hennes parhäst Anna Jinghede vidare på krimvågen genom att ge ut en deckare.

Vad tänker du, som tidigare polis, om att göra verkliga brott till förströelse? 

– Det är ett jävla ovett att göra underhållning av andra människors tragedier. Vi startade faktiskt vår podd för att vi inte stod ut med de krimpoddar som fanns. Antingen gjordes de av genuint intresserade journalister, som dock inte hade någon yrkeskunskap. Eller så var det personer som varken var duktiga journalister eller kunde krim, utan bara beställde ut en förundersökning och gissade. Så pratade de alltid om Lisa, Engla, Kim och Wilma, det var ett vältrande i andra människors fruktansvärda tragedier. På ett sätt gör även vi underhållning av brott, men vi ger tusan i specifika fall om de inte är lika gamla som typ Bockstensmannen. Vi har en väldigt strikt moralisk kompass och ingen ska må dåligt av att lyssna på oss. 

Hur undviker ni det?


Prenumerera digitalt för 1 krona första månaden!*

Läsning på sajten och app för e-tidning. Avsluta när du vill.

Prenumerera

Har du redan ett konto? här. Sugen på en pappersprenumeration? Teckna här.

* Därefter 39 kronor per månad. Digitala prenumerationer förnyas automatiskt varje månad (samma dag som beställningsdagen fast nästkommande månad) tills dess att de sägs upp.
Artikeln publicerades i Filter #87 (25 juli 2022) och är skriven av .