Mia Johansson om kontroll

I september lägger public service-kommittén fram ett ­förslag om slopad TV-avgift. Mia Johansson, Radiotjänsts mest ­erfarne licenskontrollant, förklarar varför det är en dålig idé.

Schablonbilden av en TV-kontrollant är att ni går runt med pejlutrustning. Stämmer den fortfarande?

– Förr i tiden hade man en pejl som kände av mottagardelen i TV:n och mätte hur många apparater det fanns i byggnaden. En del frågar var jag har pejlen när jag kommer på besök, men det är många år sedan vi jobbade så. Vi har pejlapparater på kontoren, men de är stora och otympliga, så de är svåra att jobba med. Förr när man använde dem drog man till sig väldigt mycket uppmärksamhet, man kunde få barn hängande efter sig och allt möjligt.

Hur jobbar ni istället?

Annons

– Vi har listor över alla som är kunder hos oss, och tittar efter dem som saknas på listan. Sedan gäller det att avgöra om det finns en TV i hushållet. Ibland ser jag den från dörren, ibland kan jag se den genom fönstret. I dag hängs ofta TV:n på väggen, så jag brukar kunna se apparaterna både på andra och tredje våningen. Har jag upptäckt en TV talar jag inte om vad jag sett när jag ringer på dörren, utan jag vill att varje person först ska få chansen att själv meddela sitt innehav.

TV-kontrollanter måste, tillsammans med parkeringsvakter, vara den mest hatade yrkesgruppen.

– 90 procent av hushållen betalar ändå TV-avgiften. I de allra flesta fall är bemötandet suveränt. Somliga är nyinflyttade och har betalat på en annan adress, andra har nyss skaffat en TV men inte hunnit meddela det. Sedan har vi självklart dem som tycker det är jobbigt. Vi är väl inte älskade vid alla dörrar.

»Sedan har det hänt att folk lyfter ut TV:n i trapphuset och säger att de inte tänker betala för den. »Du kan ta den med dig«, säger de. »Nej tack, jag är ingen flyttkärring«, säger jag då.«


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?