»Svärdet är ett uttryck för det absoluta«

Yasha Yukawa är den förste svensken med det ovanliga yrket samurajsvärdssmed.

Hur kom du på att du skulle bli japansk svärdsmed?

– För åtta år sedan vaknade jag upp efter en tupplur med en bild av ett svärd fastetsat i mitt sinne och en spontan impuls att bli svärdsmed. Min flickvän sa att jag skulle ringa den japanska svärdsmeden jag hade träffat när min pappa, som också är japan, gifte sig tio år tidigare. Jag ringde på en gång. Matsuba Kunimasa är hans svärdsmedsnamn. Han sa att det var fullkomligt omöjligt att bli svärdsmed men att jag skulle skicka ett mejl. Jag hade inte mejl på den tiden så jag åkte in till biblioteket i Askersund och skrev till honom att jag ville bli hans lärling. Ett par månader senare hade vi sålt allt vi ägde och flyttade sedan till hans by i Japan.

Hur var livet som lärling?

Annons

– Shugyo, den traditionella träningen inom hantverk, är en kultur där man måste underkasta sig mästaren totalt och arbeta bortom sina förmågors gränser. Första månaderna skulle jag bara titta uppmärksamt på vad han gjorde och förväntades förstå allt, men det var enormt obegripligt. Ställde jag en fråga blev han skitförbannad. »Va, fattar du inte det? Du kommer aldrig att bli svärdsmed!« Även om det var en oerhört svår tid och jag upplevde skräck varje dag, så känner jag den största tacksamhet.

Vad är syftet med en sådan pedagogik?

– Idealet är att kunna bemästra ett ämne till den grad att det leder till ett upplyst tillstånd. Det är först när man kan lägga sin egen person åt sidan som konsten får ett eget liv. Det kan förstås upplevas som förfärligt när ens ego och stolthet smulas sönder, men jag hade själv för avsikt att befria mig från min identitet som person.

Efter fem års obetalt arbete som lärling gjorde du provet för att bli licensierad svärdsmed.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?