» Alla bara lever vidare med allting inom sig«

Med sin debutskiva vill Sherihan »Cherrie« Hersi få hela Sverige att känna med Rinkebys alla mammor.

»Jag har en farmor som fort­farande har nio skott i kroppen från det somaliska inbördeskriget. Mamma och pappa flydde ­kriget och hamnade i en liten finsk stad som heter Lohja. Vi tillhörde den första vevan av svarta flyktingar i Finland. Där fanns extremt mycket rasism och jag hamnade på något vis mellan två olika grupper. De andra tjejerna i vår somaliska hemspråksklass kom från mer konservativa familjer och ville slåss med mig, som inte bar slöja, för att imponera på finnarna. Finnarna mobbade mig i sin tur. Lärarna brydde sig inte, de hade också fördomar och tyckte inte att det var något konstigt att barnen kallade mig neger – för dem var det ett normalt ord.

En av våra grannar var en alkoholiserad krigsveteran från vinterkriget. Han bankade på vår dörr varje natt i fyra år. Skrek att han skulle döda oss. På ett sätt härdades jag av det där. På ett annat sätt var det kanske inte den bästa uppväxten, att som svart, tjej och muslim bo på ett ställe där jag inte var välkommen.

»Producenterna ville att jag skulle bli deras lilla Rihanna. Men tyvärr, det är inte jag.«


Prenumerera digitalt för 1 krona första månaden!*

Läsning på sajten och app för e-tidning. Avsluta när du vill.

Prenumerera

Har du redan ett konto? här. Sugen på en pappersprenumeration? Teckna här.

* Därefter 39 kronor per månad. Digitala prenumerationer förnyas automatiskt varje månad (samma dag som beställningsdagen fast nästkommande månad) tills dess att de sägs upp.
Artikeln publicerades i Filter #49 (22 mars 2016) och är skriven av .