» Alla bara lever vidare med allting inom sig«

Med sin debutskiva vill Sherihan »Cherrie« Hersi få hela Sverige att känna med Rinkebys alla mammor.

»Jag har en farmor som fort­farande har nio skott i kroppen från det somaliska inbördeskriget. Mamma och pappa flydde ­kriget och hamnade i en liten finsk stad som heter Lohja. Vi tillhörde den första vevan av svarta flyktingar i Finland. Där fanns extremt mycket rasism och jag hamnade på något vis mellan två olika grupper. De andra tjejerna i vår somaliska hemspråksklass kom från mer konservativa familjer och ville slåss med mig, som inte bar slöja, för att imponera på finnarna. Finnarna mobbade mig i sin tur. Lärarna brydde sig inte, de hade också fördomar och tyckte inte att det var något konstigt att barnen kallade mig neger – för dem var det ett normalt ord.

En av våra grannar var en alkoholiserad krigsveteran från vinterkriget. Han bankade på vår dörr varje natt i fyra år. Skrek att han skulle döda oss. På ett sätt härdades jag av det där. På ett annat sätt var det kanske inte den bästa uppväxten, att som svart, tjej och muslim bo på ett ställe där jag inte var välkommen.

»Producenterna ville att jag skulle bli deras lilla Rihanna. Men tyvärr, det är inte jag.«

Annons

När min lillebror var nyfödd hände en grej som gjorde att mamma fick nog. Hon väntade på tåget när en fullgubbe skrek att han skulle slänga ner barnvagnen på spåret. Där stod 50 pers men ingen gjorde någonting. Egentligen är Finland ett lugnt land och vi hade det fint på många sätt, men när mamma inte längre kände att hon kunde skydda sina barn flyttade vi till min moster i Rinkeby. Hon hade fem barn, så vi var åtta ungar intryckta i en trea, men vi var ju släkt, så det var bara kul.

Mina föräldrar skilde sig ganska snart efter att vi flyttat till Sverige, och mamma tog hand om oss. Hon hade svårt att få ett förstahandskontrakt, så vi flyttade runt mellan Märsta, Sundbyberg, Rinkeby, Tensta, Hjulsta, Solna. Vi bodde i tillfälliga lägenheter, på vandrarhem, kvinnohem och jourhem. Jag gick i 13 olika skolor i Stockholm. Mamma märkte hur det påverkade oss och våra betyg att hela tiden byta klass, så till slut fick vi gå i Rinkebyskolan, trots att vi inte bodde där.

Sherihan »Cherrie« Hersi


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?