»Det är en svår och stor konst«

De flesta 55-åriga svenskar som säger upp sig från jobbet och flyttar till Spanien gör det för att tillbringa livet i en solstol. Inte Ola Holm.

»Mitt intresse för att framställa eget vin har funnits sedan unga år, då min pappa gjorde vin på svarta och röda vinbär från vår trädgård. Hans viner var så söta att de passade bättre framför TV:n än på middagsbordet. Men jag norpade en av hans damejeanner och började i smyg hemma i källaren.

Flera år senare – efter att jag utbildat mig till lärare, träffat min blivande fru och flyttat till Gråbo utanför Göteborg – tog lusten fart igen. Vi köpte en villa som hade tillhört en trädgårdsmästare och på söderväggen fanns en stor vinstock. Jag började göra viner som var betydligt intressantare än min fars, tyckte i alla fall jag.

För 15 år sedan separerade jag från min fru. Jag föll in i en 40-årskris och ville försöka göra något positivt av något negativt. Utöver att jag tog MC-kort och jägarexamen och gjorde en massa konstigheter, så flyttade jag till Alicante i Spanien. Det här var när man kunde ta friår, alltså ledigt från jobbet och ändå få lön motsvarande A-kassa. Jag pluggade spanska och jobbade som nattportier på ett hostal. Jag hade ett svårt eksem som jag lidit av sedan barnsben som blev mycket bättre av sol och salta bad.


Den här artikeln är låst!

För att läsa vidare behöver du välja något av följande alternativ:

35 kr
Köp artikeln!

Efter köpet har du tillgång till artikeln direkt.

39 kr Prenumerera

Betalningen dras varannan månad (78 kr) från ditt kort.

Har du redan ett konto? här! Fakturaprenumerant? Aktivera ditt konto

Artikeln publicerades i Filter #59 (20 november 2017) och är skriven av .