Pingisfantast. Ken Ring har s­pelat föreningspingis och skriver för n­ärvarande på ett filmmanus om en bordtennishall.

»Det hände en jobbig grej i Gävle«

Tidningarna gjorde honom till våldtäktsman. R­apparen Ken Ring berättar om löpsedlarnas konsekvenser.

»Jag spelade på en gymnasiefest i Gävle i september förra året när en tjej polisanmälde att hon hade blivit våldtagen bakom scenen. Jag hade inte rört tjejen, visste inte ens vem hon var. Och var heller aldrig misstänkt för våldtäkt – bara förhörd eftersom jag känner killen som var misstänkt. Jag släpptes inte från polisstationen förrän klockan tre på natten. Detta inträffade på en lördag och eftersom det inte fanns någon åklagare i tjänst under helgen avskrevs jag från fallet först på måndagen. Det är jävligt synd när det behöver bli så. Jag har inte ens samma hudfärg som min kompis.

Två Gävlepoliser skickade ändå ut ett massmejl till medierna där det stod: ›Ken Ring misstänkt för våldtäkt.‹ Det resulterade i att Gefle Dagblad publicerade mitt namn och att kvällstidningarna kallade mig ›Popstjärna‹ på löpsedlarna.

När jag kom hem berättade jag för min tjej att ›det hände en jobbig grej i Gävle‹ innan jag somnade. När hon vaknade och läste löpsedlarna där det stod att jag var misstänkt för våldtäkt lämnade hon mig. Hon fattade att jag inte hade våldtagit någon – jag är inte den typen, och i mina kretsar är våldtäktsmän och pedofiler det värsta som finns. Men hon trodde att något hade hänt mellan mig och tjejen. Ingen rök utan eld, du vet.

Annons

Nästa morgon när jag var på väg hemifrån tillsammans med mina barn mötte vi en paparazzi­fotograf från Expressen utanför vårt hem. Jag förstod direkt vad det handlade om. Det första jag gjorde var att sätta barnen i bilen. Sedan gick jag till fotografens bil, grep tag i henne och slet ut både henne och kameran. Jag har en likadan och vet hur den fungerar. Jag ryckte ut minneskortet och skrek: ›Dra härifrån!‹ För det anmälde hon mig för misshandel. Jag slog henne aldrig, men hade det varit en man hade jag säkert gjort det.

Även om jag var oskyldig och avskrevs från misstankarna får sådana skriverier konsekvenser – för alltid. Särskilt eftersom jag är känd. Då blir det tio gånger värre än vad det blir för vanliga människor. Nu måste jag leva med detta resten av livet. Tidningarna publicerade små notiser om att jag var avskriven från alla misstankar. Men notiserna kommer ingen ihåg. Det är löpsedeln man minns. Och som säljer tidningar. En journalist hörde av sig och berättade att han skäms för att jobba på Expressen när sådant här händer. Det borde han göra. Någon ursäkt tycker jag inte att jag har fått. Och poliserna slipper åtal för förtal. De kommer undan med ett tillrättavisande samtal.

Värst är det för mina barn. Deras skolkamrater lyssnar på min musik och har koll på allt jag gör och vad som händer kring mig. Jag är en legend för många förortsungar. Mina barn tvingades höra våldtäktssnack om sin pappa i skolan. Det är inte roligt när man är nio år gammal. Jag själv fick framför allt massor av arga mejl och förstod att det snackades en hel del om mig. Till slut pallade jag inte att vara kvar i Sverige. En och en halv vecka efter kvällen i Gävle stack jag till Kenya. Det är mitt andra hem. Där slapp jag snacket och Sverige, och kunde ta det lugnt. Jag har mer och bättre kontakt med min kenyanska släkt än vad jag har med min svenska. Det var skönt att ha någonstans att åka när allt detta hände.

I dag är jag och min tjej tillsammans igen och jag har anmält Expressen, Aftonbladet och Gefle Dagblad till Pressombuds­mannen för vad de gjorde mot oss. Nu väntar jag på besked därifrån. Sedan ska jag stämma dem. Då kanske det är deras namn som syns varenda vecka i jobbiga samman­hang. Det lär de knappast vilja. Pengarna från stämningen ska jag använda till att bygga vidare på mitt mansion i Kenya. Och glömma allt som hänt.«