»Jag läste på om narcissister, psykopater och players«

Den Guldbaggebelönade regissören Nahid Persson hade bestämt sig för att sluta göra dokumentärfilmer. Sedan träffade hon en man på Tinder.

»För ett drygt år sedan skapade jag en profil på Tinder. För att hitta en livskamrat. Jag skrev: ›Du liksom jag är glad och positiv, intelligent och smart, har självdistans, är ärlig och empatisk.‹ Jag träffade några stycken, men ingen passade mina krav. Någon var intellektuell men tråkig – tyvärr är det ofta så. Någon annan pratade för mycket. En tredje var väldigt kroppsintresserad. Precis när jag hade bestämt mig för att ta bort min profil fick jag ett meddelande från Anders, 49. Tennisspelare. Såg väldigt bra ut. Jag tänkte: ›Jag ger det en chans till.‹ Vi träffades den 10 juni och han var väldigt charmig, positiv och jordnära. Han hade allt det jag saknat i mina tidigare relationer. Allt!

Vi umgicks i tre veckor och åkte motorcykel, gick ut och åt, var hemma hos varandra. Han bedyrade sin kärlek, sa att jag var den enda han kände trygghet med, att jag gjorde honom hel och att han ville gifta sig med mig. Jag blev väl … kär vet jag inte, men väldigt förtjust.

Vid ett par tillfällen avbokade han våra möten väldigt tätt inpå. Jag blev lite misstänksam, men sedan bjöd han med mig på sin kompis 60-årskalas. Jag tänkte: ›Jag har fel, han vill ju presentera mig för sina vänner.‹ Jag träffade flera av dem och tog bilder och filmer av oss under kvällen som jag sedan skickade till honom. På kvällen lade han ut en bild på Facebook som föreställde honom och födelsedagsbarnet. Jag tyckte det var konstigt att flera kvinnor lajkade bilden med ett hjärta, och att en kommenterade den med kärleksfulla ord. Jag försökte tänka att det nog bara var en vän, men efter några dagar ringde jag upp henne för att fråga om deras relation. Hon sa: ›Du är den fjärde kvinnan som ringer mig och undrar samma sak.‹ Jag fick veta att det bildats en grupp på Facebook där kvinnor diskuterade Anders. De var tio stycken som alla trodde att de var ihop med honom.

Annons

Det var en intressant diskussion att ta del av. Kvinnorna tog fram sina kalendrar och jämförde: ›Samma kväll som han var med dig skickade han SMS till mig.‹ Det visade sig ha hänt mig också. Han var väldigt bra på att vara närvarande medan han chattade med andra kvinnor. Han hade också skickat bilderna som jag tog på honom under 60-årsfesten till de andra kvinnorna. Från festen. Medan jag satt mitt emot! Någon hade hört av sig och undrat: ›Hur är läget?‹ Och fått mina bilder som svar. Då blev jag riktigt arg på honom, för de var tagna med kärlek.

Jag är inte en person som blir sårad och gräver ner sig i sorg, så min nyfikenhet tog över direkt. Jag var en väldigt produktiv dokumentärfilmare förut, men efter min senaste film My Stolen Revolution kände jag att jag aldrig ville göra film igen. Det tog för mycket energi. När det här hände kom all min lust tillbaka. Min tanke var att göra en film ur kvinnornas perspektiv. Jag berättade det för några av dem, men insåg att jag måste ha med Anders i filmen. För att få honom att öppna sig var min plan att spela samma spel som han gjort mot mig. Jag skulle lura honom att jag var kär i honom, att jag inte brydde mig om hans förflutna. Jag läste på om narcissister, psykopater och players.

När jag frågade honom om jag fick göra en film om honom bad jag honom även berätta hur många kvinnor han hade just nu. Han sa att de var 23, utöver mig.

Jag sa: ›Jag är väldigt fascinerad av att du hinner! 24 kvinnor! Wow!‹ Han blev väldigt glad. Han visade mig blocket med sitt schema där han skrev namnen på alla kvinnor, och under varje spalt skrev han vad de gjorde, hur de var. Aldrig utseendemässigt, utan antingen ›trevlig‹, ›schyst‹, ›obehaglig‹, ›läskig röst‹ … och så ›dumpa‹ eller ›inte dumpa‹. Jag förstod senare att han hade ett annat block hemma där han skrev mer djupgående saker. Men det mesta höll han i huvudet. Jag kunde inte minnas vad vi gjort i detalj första gången vi träffades, men när han berättade om träffen fyra månader senare mindes han exakt var vi kysstes och vad jag sagt till honom.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?