Stugan som Stig Engström hyrde i Idre och Stig Engström vid backen. Foto: Privat

Ännu en årsdag

Sommaren 2018 förhördes en person som veckan efter Palmemordet lånat ut en stuga i Idre till paret Engström. Palmeutredarna upprepade för stugägaren vad åklagare Petersson sagt redan i februari 2018: fallet kommer snart att vara löst. Och klargjorde att det är Engström det handlar om.

En stugägare förhörs av Palmeutredarna – och får veta att mordet snart är löst.

Det var vid förra årsdagen av mordet på Olof Palme som åklagaren och förundersökningsledaren Krister Petersson i en TV-intervju fick många att sätta kvällskaffet i vrångstrupen. Han förutspådde nämligen att mordet skulle vara uppklarat »inom en inte alltför avlägsen framtid«.

Han kunde berätta att utredarna jobbade lite annorlunda än man gjort tidigare, att man utgick från brottsplatsen och att det fanns konkreta spår att jobba med.

Han flaggade också för att gärningsmannen kunde vara avliden, i så fall skulle det bli tal om en annan lösning än att ställa gärningsmannen inför rätta.

Det dröjde inte länge innan en rad SMS trillade in i min mobil: Det måste väl vara Skandiamannen han talar om? Vet du något?

Nej, jag visste inget om åklagare Peterssons utspel. Sommaren och hösten 2017 hade jag presenterat material som visade att Skandiamannen, eller Stig Engström, haft en nära vän med en stor samling revolvrar som innehöll tänkbara Palmevapen. Redan tidigare hade jag uppmärksammat Palmeutredarna på de misstag som begicks när Stig Engström avfördes från utredningen 1987. I september hade utredarna berättat att den nedlagda förundersökningen mot Engström återupptagits och nu skulle jobbet göras ordentligt – spåret skulle dras i botten.

Om min historia om Skandiamannen skulle berättas var det uppenbarligen dags nu. Stig Engströms ex-fru och vapensamlarens dotter hade förhörts under höst och vinter, så förundersökningen pågick för fullt. Under en hektisk vår förbereddes en artikel i vårnumret av Filter och en bok med utgivning under tidig höst.

I Filter kunde jag och tidningens redaktion presentera ytterligare en pusselbit: Engström hade skyttevana från sin första anställning i Kungliga Armétygförvaltningen där han tränat och tävlat i myndighetens skytteklubb.

Avslöjandet om Skandiamannen och polisens nya huvudspår publicerades den 23 maj och fick stort genomslag i svenska och internationella medier. Svenska rikstäckande TV- och radiokanaler drog stort på avslöjandet, liksom BBC, Der Spiegel och New York Times.

Under åren hade jag haft återkommande kontakter med Engströms exfru. Dagen för publiceringen såg jag hennes telefonnummer på min mobil. Vad ville hon? Var hon ledsen? Arg?

Ingetdera, skulle det visa sig. Istället kunde hon servera mig ett lite oväntat motiv till mordet på statsministern. Visserligen var hon nu belagd med yppandeförbud från Palmeutredarna, men det här var privata reflektioner:

– Olof Palme hade väl en affär med den där berömda amerikanska skådespelerskan, det var ju ute i pressen. Hur mådde Lisbet med det?

Det var onekligen lite förbryllande: försökte ex-frun presentera en motivbild där maken garanterat inte hade något med saken att göra?

Jag fick snart annat att fundera över. I flera uppföljande artiklar kunde Expressen berätta att två revolvrar provskjutits under hösten, uppenbarligen revolvrar från vapensamlarens numera skingrade samling. Den nuvarande ägaren till vapensamlarens villa i Täby avslöjade därefter att han funnit en patronhylsa kaliber .357 Magnum gömd i det rum där vapensamlingen funnits. Polisen tog hand om patronhylsan och genomförde en teknisk undersökning av hans hem.

Under sommaren fortgick så arbetet med den kommande boken. Mycket tid lades på att förankra motivbilden, att hitta en psykologisk förklaringsmodell till varför Engström skulle ha begått mordet. Där fick jag och redaktionen mycket hjälp och stöd av den amerikanske statsvetaren James W Clarke som forskat på området politiska mord.

När det gällde själva förspelet till mordet kunde vi notera framsteg. Under ett möte med Mårten Palme, som med sin dåvarande flickvän gjorde sällskap med föräldrarna under mordkvällen, berättade han att uppgifterna om Skandiamanen var nya för honom. När Mårten Palme förevisades bilder och ett videoklipp på Stig Engström konstaterade han att Engström liknade den person han sett utanför biografen Grand. Han reagerade starkt:

– Jag tycker det känns obehagligt, nästan chockerande att se Engström. Han ger inget harmlöst intryck på mig. Det är helt otroligt att polisen inte utredde honom! Omständigheterna runt honom är bestickande, det får man säga.

I september lanserades boken Den osannolika mördaren och fick stor uppmärksamhet i media. I en Expressen-artikel i anslutning till boksläppet kom för första gången ett av nyckelvittnena med nya uppgifter från brottsplatsen.

Det var vittnet Lars Jeppsson som nu framhöll att det var »mycket möjligt« att det var Stig Engström som kom springande förbi honom där han stod bakom barackerna inne på Tunnelgatan. Det var ny och viktig information, framförallt för spaningsledningen. Lars Jeppsson har tidigare aldrig uttryckt någon ståndpunkt om den person som kom springande förbi honom på Tunnelgatan.

Minst ett nyckelvittne till förhördes av Palmeutredarna under hösten, och fick bekräfta sina uppgifter från tidigare förhör. Samtidigt fick vittnet svara på specifika frågor om Skandiamannen.

Under hösten publicerades också en intressant artikel i en liten lokaltidning i nordvästra Dalarna. Där berättade den person som lånat ut en stuga i Idre till paret Engström veckan efter mordet att han och hans fru förhörts under sommaren 2018.

När de båda Palmeutredarna knackade på i villan i en av Stockholms kranskommuner började de med att ursäkta sig för att de kommit för sent. För sent? undrade stugägaren.

– Ja, ungefär trettio år, sade en av utredarna och log.

Sedan fick stugägaren av utredarna veta att »Stig Engström är den mest intressanta och troliga gärningsmannen när det gäller mordet på Olof Palme«. Vilket stugägaren hade svårt att tro på. Enligt honom är det »befängt« att den i hans tycke »mesige« och »feminine fjanten« Engström skulle kunna vara gärningsmannen; detta talade han om för utredarna och upprepar för mig när jag talar med honom i februari i år:

– Det handlar om psykologi. Hade han verkligen kunnat dölja en sådan gärning under alla år? upprepar stugägaren som i övrigt bekräftar innehållet i artikeln.

Han och hans fru förhördes i skilda rum. Stugägaren fick redogöra för sina mellanhavanden med Engström, men också svara på frågor om sin egen och familjens militära och polisiära bakgrund. Stugägaren säger sig ha blivit förvånad över dessa frågor, men de är förstås relevanta i sammanhanget. Är Skandiamannen gärningsmannen måste Palmeutredarna kartlägga hans omgivning. Att det fanns Palmefientliga politiker och före detta militärer i hans närhet är väl känt vid det här laget.

Stugägaren fick även veta att Engström hade tillgång till möjliga Palmevapen genom sin vapensamlande vän samt att han varit med i en skytteklubb och tävlat i pistolskytte. Uppenbarligen gjorde detta inget större intryck honom, varför utredaren verkar ha ansett att det fanns anledning att markera allvaret när förhöret var avslutat: »Du tror inte att det var Engström, men det här fallet är snart löst skall du veta!«

Därmed slöts den polisära cirkeln: Palmeutredarna upprepade vad åklagare Petersson sagt redan i februari 2018 om att fallet snart kommer att vara löst. Den här gången med klarläggandet att det är Engström det handlar om.

Jag ställer några avslutande frågor till stugägaren, bland annat om det var någon i trakten som kom ihåg paret Engström från vistelsen i Idre.

– Nej det har inte kommit några särskilda reaktioner [på artikeln]. Det var ju så länge sedan. Paret Engström bodde bara hos oss en enda gång, det var den veckan.

Några ytterligare förhör har inte hållits med stugägaren och hans fru.

Nu får de, i likhet med alla andra, vänta vidare på att polisens utredning av Engström når vägs ände.

 

Läs hela vårt avslöjande om Palmemordet direkt på nätet.

 

Få hela historien. Beställ boken »Den osannolika mördaren«.

 

Nu finns »Den osannolika mördaren« även som ljudbok hos Storytel.

 

Artikeln publicerades 27 februari 2019 och är skriven av .
Annons