Ira Glass’s Commencement Speech at the Columbia Journalism School Graduation (Ira Glass, This American Life)

Förra veckan höll radioredaktören, programledaren och producenten Ira Glass ett avslutningstal på Columbia University School of Journalism, där han också tog emot ett pris sin samlade journalistiska produktion. Glass är grundare av det populära radioprogrammet och podcasten This American Life, som genom åren producerat en lång rad minnesvärda reportage och intervjuer. Därtill har man gett upphov till de världsberömda spinoff-poddarna Serial och S-Town.

Glass har gjort det till sin främsta livsuppgift att vara redaktör; att klippa, klistra i berättelser, att vägleda reportrar i deras arbeten, att vrida och vända på pusselbitarna för att ta reda på var de bäst hör hemma. Att läsa hans tankar om sin uppgift är fascinerande. I ett mestadels försynt tal, där Glass tonar ner sin journalistiska förmåga och hävdar att det tog tio års arbete innan han ens blev en »hygglig« reporter, vågar han vid ett enda tillfälle ta i lite:

»Redaktörande får inte den respekt det förtjänar. Så många pris delas ut till reportrar. Var är prisen till redaktörerna? Det finns så många berömda reportrar – och så få kända redaktörer.«

Eftersom jag själv är reporter, kunde jag bara nicka med medan jag läste. Så många gånger har jag upplevt att det är redaktörens ögon och huvud, mer än något annat, som gjort en berättelse till något riktigt bra – och att väldigt få sedan verkar förstå den saken. Glass sätter fingret på sin egen, och andra redaktörers, betydelse:

»Redaktörande är livsviktigt […] för DU vill att berättelsen ska bli fantastisk. Men berättelsen vill vara MEDIOKER ELLER VÄRRE ÄN SÅ. Och hela processen av att bygga en berättelse är att övertyga den om att bli det den inte vill vara.«

Denna gång alltså: inte ett tips om en välberättad historia där reportern får all uppmärksamhet.  Utan ett kärlekstal till dem som gör att det finns några berättelser som går att läsa, lyssna och titta på överhuvudtaget.

Varje fredag tipsar Filter om de bästa dokumentära berättelserna. Här är våra andra tips för vecka 21:

Mästerintervjuaren Mia – av Madelene Pollnow

Den stora sjukhusstriden – av Mattias Göransson

Artikeln publicerades 25 maj 2018 och är skriven av .

Annons