Foto: New Yorker

Filters favoriter: Japans hyr-en-familj-industri

Japan’s Rent-a-Family Industry (Elif Bautman, The New Yorker)

I Japan kan man hyra familjemedlemmar. Man fyller i en detaljerad blankett där man specificerar sina behov, därefter betalar man en skådespelare ungefär 400 kronor i timmen för att låtsas vara ens make, dotter, mamma eller vän. Det finns ett antal firmor som erbjuder sådana tjänster, och affärerna blomstrar.

Vissa hyr in familjemedlemmar för att kringskära orättvisorna i det japanska samhället. Frånskilda mödrar anlitar låtsaspappor för att en del förskolor endast tar in barn med två föräldrar. Frånskilda fäder anlitar låtsasmammor för att barn till ensamstående föräldrar riskerar att bli mobbade. Ofta berättar de inte för sina söner och döttrar att personen som äter middag med dem några gånger i månaden är inhyrd. Mängder av japanska barn tillbringar decennium med dessa skådespelare i tron att de är deras riktiga mammor eller pappor.

De flesta japaner använder hyrtjänsterna för att undvika konflikt eller förnedring. Sjuttio procent av verksamheten kretsar kring bröllop. Brudar som skäms över att de har för få barndomsvänner kan hyra in nya; arbetslösa brudgummar kan ordna fram fejk-kollegor. Karriärkvinnor som inte har lust att komma ut som homosexuella, eller bara inte orkar höra sina föräldrar eviga tjat om giftermål, kan iscensätta hela bröllop med hundratals gäster – där alla är inhyrda förutom bruden och hennes föräldrar. Ett sådant kalas kostar runt 400 000 kronor. Ishii Yuichi, grundaren av företaget Family Romance, arrangerar en handfull sådana varje år.

The Atlantic publicerade en intervju med Yuichi i slutet av 2017. Den går rakt på kärnan: fan vad konstiga japaner är. Man får nästan svindel av att läsa Yuichis intervjusvar. För några veckor publicerade New Yorker en text på samma tema, där Family Romance-grundaren dyker upp på nytt. Det är en lång och New Yorker-ig text som innehåller styckesinledningar i stil med »som den marxistiska psykoanalytikern Willhelm Reich har påpekat …« – men den är faktiskt bättre, eftersom den prövar en vildare tanke, nämligen: är japaner verkligen konstiga?

Avgör själv.

Varje fredag tipsar Filter om de bästa dokumentära berättelserna. Här är våra andra tips för vecka 23:

• Om människor som tror att jorden är platt – av Caroline Lundgren

Mänskligt om terrorattackerna i Paris – av Mattias Göransson

Artikeln publicerades 8 juni 2018 och är skriven av .
Annons