Filterbubblan Publicerad 20 april 2018

Filters favoriter – vecka 16 (I)

Varje fredag tipsar Filter om de bästa dokumentära berättelserna – samt ger er en aktuell rekommendation ur vårt eget arkiv:

THE RUSSIAN JOB (SVT)

Fabriken där ryska Lada tillverkar sina bilar sysselsätter drygt 60 000 människor och är därmed en av världens största. Tyvärr går fabriken också med brakförlust, trots att en mängd konsulter har försökt att vända utvecklingen. The Russian Job inleds när fabriken får sin första utländska VD någonsin – den raka och korrekta svensken Bo Andersson, med mångårig erfarenhet av att göra affärer i Ryssland. Att modernisera Lada blir dock svårare än han väntat sig, inte minst eftersom fabriken – och det kringliggande samhället Toljatti – tycks leva kvar i Sovjet-eran. Bo Andersson upptäcker bland annat att 1 500 av fabrikens anställda är stationerade i källaren, där de arbetar med »underhåll«, vilket tydligen är samma sak som att dricka te och spela schack. The Russian Job är ingen perfekt dokumentär, men däri ligger också delar av dess storhet. Åtminstone för den som börjar bli trött på strömlinjeformade och sönderproducerade Netflixdokumentärer om »aktuella« ämnen.

Klicka här för att läsa vårt andra tips denna vecka: recensionen som blev en dokumentär berättelse om södernrappen och livet.

Klicka här för att läsa vårt tredje tips: Louis Therouxs skickliga och inkännande dokumentärserie på SVT.

Artikeln publicerades Publicerad 20 april 2018. Uppdaterad 20 april 2018. och är skriven av .

Annons