Filterbubblan Publicerad 27 april 2018

Filters favoriter – vecka 17 (III)

Bild: kvarteret.org

Varje fredag tipsar Filter om de bästa dokumentära berättelserna – samt ger er en aktuell rekommendation ur vårt eget arkiv:

KVARTERET (SVERIGES RADIO P1)

Journalisterna Fredrik Pålsson, Lisa Karinsdotter Pålsson och Johan Joelsson bor alla i kvarteret Östergård, ett välbeställt hipsterparadis i Malmö. När de arrangerade en utställning om kvarteret till dess hundraårsjubileum föddes idén om att även dokumentera historien i radioform. För Östergårds historia är densamma som för många andra svenska bostadsområden: en gång arbetarboenden med löften om en ljusare framtid, som förvandlades till förfallen slum – som blev ljusa, fräscha och dyra bostadsrätter.

Genom att väva samman berättelser från människor som levt och rört sig i området under seklet skapar reportertrion en berättelse som ger insikt i Sveriges moderna utveckling, i bostadspolitik – och i enskilda livsöden.

Det första avsnittet av Kvarteret sänds i P1 tisdag 1 maj i P1, men finns redan nu att lyssna på i podcastform på projektets hemsida. Där finns också ett imponerade bakgrundsmaterial att ta del av: en tidslinje över kvarterets historia och presentationer av människorna som figurerar i dokumentären.

Tips två: Först ett mystiskt dödsfall, sedan ett till, och ett till – alla inom samma familj, och i samma hus. Vad hände egentligen med familjen Harrison i kanadensiska Mississauga?

Tips tre: en SVT-dokumentär om den karismatiska, 74-åriga samen Maj Doris, som vill göra comeback som skådespelare – samtidigt som hon tar hand om sina renar, sin gård och en ensamkommande kille från Afghanistan.

Annons

Annons

Annons

Fler inlägg

Filterbubblan

Omgiven av psykologi

Publicerad 14 oktober 2019

Filterbubblan

Fakta och fiktion i Quick

Publicerad 20 september 2019

Filterbubblan

Ännu en årsdag

Publicerad 27 februari 2019