Bild: kvarteret.org

Filters favoriter – vecka 17 (III)

Varje fredag tipsar Filter om de bästa dokumentära berättelserna – samt ger er en aktuell rekommendation ur vårt eget arkiv:

KVARTERET (SVERIGES RADIO P1)

Journalisterna Fredrik Pålsson, Lisa Karinsdotter Pålsson och Johan Joelsson bor alla i kvarteret Östergård, ett välbeställt hipsterparadis i Malmö. När de arrangerade en utställning om kvarteret till dess hundraårsjubileum föddes idén om att även dokumentera historien i radioform. För Östergårds historia är densamma som för många andra svenska bostadsområden: en gång arbetarboenden med löften om en ljusare framtid, som förvandlades till förfallen slum – som blev ljusa, fräscha och dyra bostadsrätter.

Genom att väva samman berättelser från människor som levt och rört sig i området under seklet skapar reportertrion en berättelse som ger insikt i Sveriges moderna utveckling, i bostadspolitik – och i enskilda livsöden.

Det första avsnittet av Kvarteret sänds i P1 tisdag 1 maj i P1, men finns redan nu att lyssna på i podcastform på projektets hemsida. Där finns också ett imponerade bakgrundsmaterial att ta del av: en tidslinje över kvarterets historia och presentationer av människorna som figurerar i dokumentären.

Tips två: Först ett mystiskt dödsfall, sedan ett till, och ett till – alla inom samma familj, och i samma hus. Vad hände egentligen med familjen Harrison i kanadensiska Mississauga?

Tips tre: en SVT-dokumentär om den karismatiska, 74-åriga samen Maj Doris, som vill göra comeback som skådespelare – samtidigt som hon tar hand om sina renar, sin gård och en ensamkommande kille från Afghanistan.

Artikeln publicerades 27 april 2018 och är skriven av .
Annons