Filters favoriter – vecka 18 (II)

Varje fredag tipsar Filter om de bästa dokumentära berättelserna – samt ger er en aktuell rekommendation ur vårt eget arkiv:

DET GÄLLER LIVET (JOHANNA PALMSTRÖM)

Det är valår, och trots att väljarkåren tycks ha tröttnat på den brokiga partifloran och längtar efter politisk stabilitet och blocköverskridande samarbeten, riskerar de att få ytterligare ett parti att förhålla sig till. Medan Feministiskt initiativ inledningsvis gjorde två katastrofala riksdagsval, närmade de sig faktiskt fyraprocentsspärren förra valet. Återstår att se hur det blir i höst.

Därför är våren 2018 ett strategiskt tillfälle att släppa en biografi om en av Sveriges genom tiderna mest karismatiska politiker: Gudrun Schyman. Det gäller livet är skriven av Johanna Palmström, som tidigare varit chefredaktör för Bang och skrivit tre böcker om aktivism och feminism.

Det är inte främst språkdräkten som gör Det gäller livet intressant, utan den fascinerande människan som skildras. I en passage beskrivs hur Gudrun Schyman inte bara själv kör sin gamla Saab till sin egen förlossning – eftersom hennes make fått ryggskott – utan också hur hon låter ett filmteam dokumentera födseln av hennes förstfödde son Dan. Syftet: att skaffa material åt en informationsfilm till de nystartade svenska föräldrautbildningarna. »I filmens sista sekvenser krystar Gudrun fram moderkakan som läggs upp i ett sterilt kärl och hon får några stygn i underlivet«, är bara ett exempel på en av de ögonblicksbilder läsaren får ta del av.

Tips två: måsteläsning för alla true crime-nördar.

Tips tre: en matpodcast som tar med lyssnaren långt bort från tallriken.

Artikeln publicerades 4 maj 2018 och är skriven av .
Annons