Filters forne chef-redaktör släpper bok

Filters tidigare chefredaktör Erik Eje Almqvist sade upp sig och flyttade till Köpenhamn. Nu har han skrivit en guidebok till staden.

Varför förtjänar Köpenhamn som matstad en egen guidebok?

– Köpenhamns krogliv är unikt, och effekten av en perfekt storm. Å ena sidan har du Noma, René Redzepis restaurang som i snart ett decennium varit den gastronomiska världens riktmärke. Det bästa med Noma är dock inte stället i sig, utan att det har lockat till sig världens vassaste kockar, som sen blivit kvar i Köpenhamn och öppnat egna ställen. Allt från stjärnkrogar till taquerior, pizzerior och bagerier. Dessa har i sin tur lockat andra grymma kockar. Å andra sidan har du Christiania, vars påverkan på stans kultur är större än vad folk tror. De flesta turister besöker bara knark- och tingeltangel-kommersen på Pusher Street. Men Christiania sträcker sig över ett naturområde lika stort som Gamla stan i Stockholm. Där har hippies odlat ekologiska grönsaker och snickrat hus som strider mot alla byggnormer i snart 50 år. Och bara att ett sånt område finns mitt i stan påminner många köpenhamnare om att man inte måste göra saker på samma sätt som alla andra. De flesta ställena i boken – från finkrogar till sunkbarer – är byggda med en dos vansinne, anarki och förakt mot såväl stilpoliser som nyliberal krängarmentalitet. När någon själlös kedja öppnar en juicebar på Nørrebro tar kvartersborna sitt ansvar och protesterar genom att kasta sten genom fönstren.

Berätta lite om bokens innehåll.

– Den består dels av tips till drygt hundra av mina favoritställen, till fantastiskt naturvin, till smörrebröd, till ställena med de finaste råvarorna från Sjællands hängivnaste hippiebönder. Till barerna med den bästa hantverksölen och till de murrigaste bodegorna som bara serverar flasköl, cigaretter och fläsksvålar och där jukeboxen uteslutande spelar Kim Larsen-låtar. Men boken innehåller också en journalistisk skildring av hur Köpenhamn blivit ett av den gastronomiska världens riktmärken, samt intervjuer med några av de kockar, vinhandlare och ölbryggare som gjort staden till vad den är.

Om du måste välja ett ställe som man absolut inte får missa?

– Spisehuset, en hemlig och väldigt köpenhamnsk pärla i ett av de gamla slakthusstallarna i Den grå kødby där ett gäng vänliga biodynamiker
 i oortodoxa frisyrer häller naturviner och trollar ihop fantastiska säsongsanpassade rätter. Råvarorna kommer från jägare, bondgårdar och odlingar som är så små att de saknar F-skattebevis. Hittar man hagel i sin vildand får man en snaps.

I nästa nummer av Filter, som når prenumeranter måndag 24 september, har du också skrivit ett reportage på mat-tema. Berätta om det!

– Den handlar om min tid som krogkritiker på en av Sveriges största morgontidningar. Jag berättar om de mutförsök, hot och fjäskförsök jag utsattes för, men försöker också reda ut varför ingen tycks bry sig om krogrecensioner längre.

Boken Köpenhamn för foodisar har precis utkommit på Natur & Kultur, och kan köpas här. Både Erik och boken kommer finnas på plats under Bokmässan i Göteborg mellan 27-30 september. Lördag 29 september pratar Erik med Filters chefredaktör Christopher Friman i Filters monter B07:01 klockan 14.30.

Artikeln publicerades 21 september 2018 och är skriven av .
Annons