Foto: Universal Pictures (US)

Guiden: »Hur följer man upp en sådan succé? Går det ens?«

Fredag 22 mars. Premiär för den svåra andra filmen från Jordan Peele.

För bara några år sedan var Jordan Peele en relativt okänd komiker med en egen TV-serie på nischkanalen Comedy Central. Sedan skrev han för skojs skull ett skräckfilmsmanus om en svart man som följer med sin vita flickvän för att träffa hennes föräldrar. Manuset plockades upp av en lågbudgetproducent och spelades in på 21 dagar. Kort efter att Get Out! haft premiär syntes Peele på i stort sett alla tidningars omslag i USA. Hans debutfilm spelade in tiotals miljoner dollar, nominerades till 190 priser och vann 141, däribland en Oscar för bästa manus. Hur följer man upp en sådan succé? Går det ens?

Filmhistorien är full av debutanter som lyfts till skyarna men därefter kraschlandat. Det mesta talar dock för att Peele är smartare än de. Istället för att försöka återuppfinna sig tycks han nämligen hålla fast vid de teman som gjorde Get Out! Så enastående. Enligt den knapphändiga information som offentliggjorts handlar Us om två par – ett vitt och ett svart – som åker till ett strandhus för att ha det trevligt men tvingas tänka om när ett gäng »oinbjudna gäster« dyker upp. Fegt? Oinspirerat? Kanske. Närmare till hands ligger dock Nöjesguidens forne kritiker Carl Reinholdzon Belfrages slutsats efter att han hört bandet The Strokes andra skiva: »Utveckling är bara till för band som inte var tillräckligt bra från början.«

I varje nummer av Filter ger redaktionen sina personliga tips för de kommande två månaderna. Nu delar vi med oss av dem även här på Filterbubblan.

Artikeln publicerades 20 mars 2019 och är skriven av .
Annons