Foto: Nikola Predovic/Netflix

Guiden: »Innehåller det mesta man kan önska sig«

5 april. Premiär för Netflix första svenska TV-satsning.

Redan när de amerikanska streamingjättarna etablerade sig i Sverige för sju år sedan lovade de att börja producera lokalt drama. Löftet drog ut på tiden, men nu blir det verklighet. I höst har Gösta premiär på HBO Nordic och i april visas Netflix storsatsning Störst av allt. Båda serierna känns skräddarsydda för sin respektive plattform: Gösta regisseras av Lukas Moodysson, går i varma toner och beskrivs som en »blandning mellan komedi och Dostojevskij«; Störst av allt görs av det Stockholmsproffsiga produktionsbolaget FLX och har redan fått en amerikansk titel (Quicksand).

Rollistan är kanske inte helt övertygande – William Spetz? Felix Sandman!? – men det är däremot förlagan, Malin Giolito Perssons uppmärksammade bok från 2016. Den innehåller det mesta man kan önska sig: snygga överklassungdomar, elaka överklassfäder, gränslösa knarkfester, föga subtila klassmotsättningar och en smart berättarstruktur. Och störst av allt: väldigt liten risk för en onödig säsong två.

I varje nummer av Filter ger redaktionen sina personliga tips för de kommande två månaderna. Nu delar vi med oss av dem även här på Filterbubblan.

Artikeln publicerades 5 april 2019 och är skriven av .
Annons