Guiden: »Natur och Kultur är undantaget som bekräftar regeln«

15 april. Fruktmanifest utkommer på Natur och Kultur.

I dag finns så gott som varje recept och vartenda matlagningstips en googling bort. Samtidigt ges det ut mer mat- och dryckeslitteratur än någonsin. Hur går det ihop? Det gör det inte. Majoriteten av förlagens kokböcker känns sorgligt överflödiga – ämnade att bli oanvända inredningsdetaljer i våra kök.

Natur och Kultur är undantaget som bekräftar regeln. Förlaget har lyckats hålla sig relevant, dels genom fingertoppskänslan med vilken de väljer sina författare, dels genom att fylla sina böcker med kunskap man faktiskt inte bara kan googla sig till.

Bevismaterial A: Ciderrevolution av de två före detta sommeliererna Karl Sjöström och Mikael Nypelius. Med en enkel grundtanke – att ta vara på den frukt som finns i överflöd i vårt land – har de under namnet Fruktstereo lyckats med det som inga andra svenskar gjort: att skapa drycker som kan konkurrera med de bästa internationella vinproducenterna. Glömda är snart dagarna då folk associerade »svensk cider« med sliskiga läskedrycker som Kopparbergs och dess gelikar producerar.

Skulle jag vilja lära mig hur man tillvaratar frukten från familjens äppel- och plommonträd, skulle det vara av Fruktstereo – och tack vare Natur och Kultur kan jag lyckligtvis göra det snart.

I varje nummer av Filter ger redaktionen sina personliga tips för de kommande två månaderna. Nu delar vi med oss av dem även här på Filterbubblan.

Artikeln publicerades 17 april 2019 och är skriven av .
Annons