Guiden: »Norgren har destillerat de porlande bäckarna och djupa skogarna«

19 april. Nytt album från en av Sveriges främsta artister.

Singer/songwritern Daniel Norgrens rötter går djupt. Djupt i den musikhistoria han hämtar sin kraft ur – som den gospel, blues och country som hörs på hans album Buck från 2013. Men också djupt i betydelsen att Norgrens kompositioner känns uråldrigt svenska. Som om han sugit upp och destillerat de porlande bäckarna, djupa skogarna och stjärnklara nätterna i Sjuhäradsbygden där han är uppvuxen och fortfarande bor. Den ljudbilden präglar inte minst hans två plattor från 2015, The Green Stone och Alabursy, där Norgren skapade några av de vackraste låtar en svensk artist producerat på … jag vet inte hur länge.

Hans nya album Wooh Dang faller någonstans mellan de tre. Skivan känns ännu mer rotad i historien än de tidigare, kanske för att den spelades in i ett övergivet hus – tidigare textilfärgeri och ålderdomshem – mitt ute i skogen. Husets ålder hörs liksom i musiken: de ödsliga rummens akustik, de gamla golven och begagnade stolarna som knarrar i bakgrunden. Där finns såväl svängiga, swampiga melodier som nakna, undersköna ballader. Under våren besöker Norgren och hans band också en rad svenska städer. Jag vågar lova att den som hunnit lägga beslag på de eftertraktade biljetterna inte blir besviken.

I varje nummer av Filter ger redaktionen sina personliga tips för de kommande två månaderna. Nu delar vi med oss av dem även här på Filterbubblan.

Artikeln publicerades 17 april 2019 och är skriven av .
Annons