Jenni och Madelene nominerade till Tidskriftspriset!

Madelene Pollnow kan bli Årets journalist och Jenni Carström vinna Årets design.

I dag är en glad och stolt dag på Filterredaktionen. Vår art director Jenni Carström är nämligen nominerad i kategorin Årets design på Tidskriftspriset, och vår reporter Madelene Pollnow är nominerad till Årets journalist – för andra året i rad! Det ni.

Så här lyder juryns fina motivering för Madelenes nominering: »För en lika lyhörd som enträgen berättarkonst om människor och ämnen som på djupet berör. Med skarp penna tecknar hon bland annat ett uppslitande barnomhändertagande, en förälders kamp mot en maktapparat som med lomhörd obönhörlighet skiljer en dotter från sin pappa.«

Reportaget som juryn hyllar, »För barnets bästa«, kan du läsa här. Under det gångna året har Madelene förstås skrivit mycket annat bra, bland annat:

• Ett hudnära porträtt opinionsbildaren och mellanstadieläraren Marcus Larsson.

• En uppgörelse med begreppet »psykisk ohälsa«.

• Och i vårt nya nummer: en artikel om varför detox inte bara bör ses som oskyldigt humbug.

Juryns motivering för Jennis nominering till Årets design: »Berättelserna du inte visste att du ville läsa, omslagen som retar dina sinnen, ingresserna med ett sound som sätter sig på hjärnan och bilderna som stannar kvar – det gör Filter till ett stort magasin i det lilla formatet.«

Typexempel på Jennis stiliga design hittar du bland annat i  »Alla ägg i samma korg« och det galna reportaget »Gränsöverskridarna«. Och vad sägs om omslaget till just Madelenes granskning »För barnets bästa«?

Tidskriftspriset är den svenska tidskriftsbranschens finaste pris. Senast Jenni fick en utmärkelse där var som Årets AD 2018, och 2019 fick hon pris för Årets omslag. Madelene vann 2011 Årets nykomling på Tidskriftsgalan och var ifjol nominerad till Årets journalist. Vi håller tummarna för att de båda vinner när pristagarna avslöjas under en galakväll på Cirkus i Stockholm den 25 oktober.

 

Artikeln publicerades 26 september 2023 och är skriven av .
Annons