Filterbubblan Publicerad 1 februari 2022

Stor Filtergranskning av hajpat elbilsbolag

Det var lite förvirrande att en ung österrikisk journalist begrep svenska, men efter några mejl klarnade bilden. Nikolai Atefie hade pluggat i Malmö och de senaste sju åren delat sin tid mellan Sverige och hemlandet Österrike. Språkkunskaperna och rörligheten gjorde att han även kunde rapportera för press, radio och TV i Tyskland, Frankrike och Storbritannien. 

Efter att Atefie besökt Föreningen grävande journalisters seminarium i början av september tog vi en fika på Centralen i Göteborg. Han berättade om sitt dittills största scoop – avslöjandet att den globala porrsajten Pornhub ägdes av en anonym österrikisk bonde – och ville tipsa om en berättelse för Filter att ta tag i. 

Som ny i Sverige hade han charmats av en karismatisk entreprenör och när denne drog igång en hajpad elbilsstartup hade Atefie satsat några av sina surt förvärvade slantar på att bli delägare. Att det var ett högriskprojekt var självklart, å andra sidan hade han – »på den tiden« – ganska höga tankar om Sverige som en allmänt seriös plats. Oavsett vilket kunde svenskar bygga bilar. 

Sedan dess hade Nikolai Atefie förlorat hoppet om sin investering. När han redogjorde för några av elbilsbolaget Unitis snurrigare turer – till och med kryptovalutor dök upp på ett hörn – kunde han inte låta bli att skratta. Jag höll med om det hela förtjänade en artikel, men varför ville han inte skriva den själv? Att någon av oss skulle hämta in hans kunskapsförsprång vore slöseri med tid. 

– Men jag är själv delägare, invände Atefie. Då kan jag inte skriva om saken. 

– Varför inte? Du får redovisa det tydligt för läsaren bara, göra det till en del av berättelsen. Det låter ju inte som om du vill försköna något. 

– Verkligen inte. 

Atefie höll sitt löfte – och levererade en text full av pikanta avslöjanden. Ämnet ligger onekligen i tiden. Det senaste har otaliga svenska massmedier rapporterat om rättegången mot den amerikanska entreprenören Elizabeth Holmes som startade luftslottet Theranos. Frågan är om inte Unitis Lewis Horne är en minst lika fascinerande figur, fast på hemmaplan. 

Läs hela reportaget »Tanklös« här.

Mattias Göransson

Chefredaktör

 

Artikeln publicerades Publicerad 13 januari 2022. Uppdaterad 1 februari 2022. och är skriven av .

Annons