Författarfoto: Viktor Gårdsäter, bokomslag: Elina Grandin

Vinnarna av boken Rapport från ett slakteri

Vi säger grattis till Sandra Kruse, Björn Fjelddahl, Fredrik Dylén Lilljekvist som alla visste att det slaktades 2 573 200 grisar i Sverige år 2019. De vinner var sitt exemplar av Rapport från ett slakteri.

Veterinären Lina Gustafsson börjar arbeta på ett slakteri. Hennes uppgift är att kontrollera att djuren är friska och att lagarna följs. Dag efter dag ser hon tusentals grisar gå till slakt. Hon står vid det löpande bandet och inspekterar kropparna till de djur som några timmar tidigare mötte hennes blick i stallet.

Rapport från ett slakteri är ett genreöverskridande, självbiografiskt reportage inifrån en bransch som sällan blir belyst. Boken kallades av Helsingborgs Dagblad för den »mest angelägna, uppriktiga och intelligenta« på länge. Lina Gustafsson skildrar det vardagliga våldet mot djuren, kontrollsystemet hon själv är en del av och kampen mellan samvetet och en alltmer påtaglig avtrubbning. Men hon fångar också de glimtar av humor och kollegial gemenskap som växer fram i arbetets absurda monotoni.

Läs mer om boken Rapport från ett slakteri.

Artikeln publicerades 8 april 2020 och är skriven av .
Annons