Filterbubblan Publicerad 9 februari 2018

Välkommen in i Filterbubblan

När vi namngav den här tidningen 2008 förklarade vi att namnet speglade vår journalistiska ambition: »Att filtrera guldkorn ur den breda händelsefloden.« Sedan dess har vi fått motta mer eller mindre påhittiga skämt (»Ni borde skriva om Daniel Westling med rubriken ›Prins utan Filter‹!«) och flertalet förvirrade frågor (»Är ni en facktidskrift för dammsugare/kaffe/vattenrening?«). Föga anade vi dock att vårt namn tio år senare skulle vara ett av världens mest välanvända ord: när vi söker efter reaktioner på vår journalistik på sociala medier handlar nio av tio inlägg om att någon tagit en bild med eller utan filter. Och är det inte fotografiska filter så är det »filter på skoldatorer«, »socioekonomiska filter« … eller »filterbubblor«, det vill säga hur internet ger oss skräddarsydda informationsflöden som isolerar oss i ideologiska eller kulturella skyttegravar.

Det senare går stick i stäv med vad vi på Filter vill göra: ifrågasätta vedertagna sanningar, hitta nya perspektiv, finna de oberättade historierna. Vi är stolta över att ha gjort det till vår dygd att alltid gå över ån efter vatten.

Ändå blev vi förtjusta när »Filterbubblan« lyftes som namnförslag till denna del av vår nya digitala satsning. För även om vår tidningsproduktion bygger på att vi ger oss ut i världen i jakt på de bästa berättelserna, innebär den också långa perioder där vi inte har någon kontakt med er läsare.

Nu förändrar vi den saken. Lagom till vårt tioårsjubileum har vi utvecklat en ny digital plattform som ger oss ypperliga möjligheter att lyfta fram och följa upp gamla reportage, men också att interagera med er läsare; ge er material som inte fått plats i tidningen och bjuda på berättelser och nyheter inifrån redaktionen. Kort sagt: bjuda in er i vår Filterbubbla.

Vi hoppas att ni vill hänga med.

Artikeln publicerades Publicerad 8 februari 2018. Uppdaterad 9 februari 2018. och är skriven av , .

Annons