I artikeln »Ett år av maniskt tyckande« i Filter #78 undersöker vi hur väl några av de vanligaste påståendena som väckts under pandemin faktiskt stämmer. Så som:

Historikern Michael McCormick hävdar å sin sida att den titeln bör ges till år 536. Vi ställde pissåren mot varandra.

VÅR

År 536: En (sannolikt) isländsk vulkan får ett utbrott och sprider ett enormt askmoln över Europa, Mellanöstern och delar av Asien. Det blir inledningen på en vulkanisk vinter som pågår i 18 månader. Till råga på allt dör Japans kejsare Ankan och den omtyckte påven Agapetus.

VS

År 2020: Massiva skogsbränder i Australien. Översvämning i Jakarta. Jordbävning i Turkiet. Södra Afrika invaderas av »hundratals miljarder« gräshoppor som äter upp all skörd. Kobe Bryant dör i en helikopterkrasch. En läkare i Wuhan larmar om en ny, oroväckande sjukdom men anklagas av regimen för att »sprida rykten«.

 

sommar

År 536: Den genomsnittliga temperaturen faller med uppemot två och en halv grader Celsius. Det snöar i Kina. Den romerska politikern Procopius skriver att han inte vet vilken årstid det är och att människor »förundras över att våra kroppar inte kastar någon skugga ens klockan tolv på dagen«. Romarna krigar med goterna och frankerna om Dalmatia.

VS

År 2020: En halv miljon människor har dött med covid-19. De flesta av världens länder inför, eller har infört, lockdown. VM, OS och GES återföreningsturné ställs in. Protester och upplopp i USA efter att vita poliser mördat den svarte mannen George Floyd. Libanons hamnområde jämnas med marken efter två explosioner. Kina inför nya »säkerhetslagar« i  Hongkong.

 

höst

År 536: Skördar uteblir världen över. Det finns inget bröd på Irland. Mochekulturen i norra Peru – byggd på att offra till gudarna i utbyte mot stabilt väder – drabbas av en torka som på sikt kommer att sänka hela civilisationen. Romarna krigar med vandalerna om Kartago, som invaderas av 9000 rebeller.

VS

År 2020: Danmark gasar ihjäl 14 miljoner minkar och gräver ner dem i marken, vilket antas förgifta grundvattnet. En fransk lärare halshuggs efter att ha visat Muhammed-karikatyrer under en lektion om yttrandefrihet. Regimen i Belarus färgmärker demonstranter för att hålla reda på hur hårt de ska torteras. Young Wallander har premiär på Netflix.

 

vinter

År 536: Nordens få resursstarka invånare gräver ner sina rikedomar för att blidka gudarna och flyr därefter för sina liv (åtminstone enligt den danska arkeologen Morten Axboe). Enligt en angränsande teori grundas här myten om Fimbulvintern – en vinter som varar i tre år och förebådar Ragnarök, världens undergång.

VS

År 2020: Fler än 1,5 miljoner människor har dött med corona och den »andra vågen« pågår för fullt. En muterad och ännu mer smittsam variant av covid-19 upptäcks i England. Sveriges medeltemperatur är den högsta som uppmätts, vilket numera är en dålig sak. Den digitala premiären av Måns Zelmerlöws julshow ställs in på grund av ett cyberangrepp.

Jämnt skägg? Nja: 2020 bjöd åtminstone på ljusglimtar, däribland tre covid-19-vaccin. År 536 var inledningen på det kallaste decenniet på två årtusenden, där usla skördar i kombination med ett påföljande böldpestutbrott som utplånade en tredjedel av invånarna i det bysantiska riket och kastade in mänskligheten i en hundra år lång recession.

Du hittar fler av våra faktakollar – av påståenden om bland annat självmordsvågor, semesterfirare, svensksomalier och munskydd – i reportaget »Ett år av maniskt tyckande«. Det kan läsas i sin helhet av den som blir autopay-prenumerant för enbart 78 kronor varannan månad. Då får du nästkommande nummer av Filter i brevlådan och dessutom tillgång till hela vårt digitala arkiv.

Annons

Annons

Annons

Fler inlägg

Filterbubblan

Framåt mot 2021!

Publicerad 8 december 2020

Filterbubblan

Filter ökar!

Publicerad 26 mars 2020

Filterbubblan

Prylhets

Publicerad 3 december 2019

Filterbubblan

Lysande historik

Publicerad 2 december 2019

Filterbubblan

Omgiven av psykologi

Publicerad 14 oktober 2019

Filterbubblan

Fakta och fiktion i Quick

Publicerad 20 september 2019