Madelene Pollnow: »Det kommer att nämnas i historieböckerna«

I veckans fredagsbrev skriver Madelene Pollnow om Filters (högst subjektiva) årssammanfattning.

En sak går att säkert säga om 2022: det kommer att nämnas i historieböckerna. Pandemirestriktionerna hävdes, Ryssland invaderade Ukraina och Sverige ansökte om medlemskap i Nato. När det var dags att göra en årssammanfattning i Filterpodden kändes det först svårt att se bortom de här omvälvande händelserna, men vi kände att vi var tvungna – det finns liksom inte så mycket att säga som inte redan blivit sagt.

Efter lite funderande (och en hel del googlande) kom vi faktiskt på en hel del annat att ta upp. I veckans podd pratar vi om besvikelsen över Nils van der Poels karriärsval, Jan Emanuels briljanta och – antagligen – ofrivilliga PR-kupp för klimataktivistgruppen Återställ våtmarkerna och den underliga biståndsrörelsen effektiv altruism. Dessutom förundras vi över att ryska spioner inte kollar på Seinfeld och youtubern Pontus Rasmussons PR-strategi.

Antagligen inte saker som kommer att skrivas in i historieböckerna, men som förhoppningsvis bringar er lite nöje under nyårsförberedelserna.

 

Veckans …

… nyårslöfte
Jag är inte mer unik än att mitt nyårslöfte är att börja träna. Egentligen gjorde jag det redan i höstas, men ja … Det här fick mig att tänka på Christopher Friman Lefflers text om hur mycket gymkedjorna tjänar på friskvårdsbidraget, och alla dessa gymkort som köps av folk som – liksom jag – »börjar träna« ett par gånger om året. Jag har tyvärr aldrig känt mig så träffad av ett textstycke som av detta: »I en studie genomförd av Hjärt- och lungfonden svarade exempelvis 60 procent av deltagarna att de var regelbundet fysiskt aktiva. När samma personer fick bära en aktivitetsmätare en längre period framträdde den verkliga siffran: sju procent.«

 

… soffhäng
Mellandagarna kräver sin förströelse, vilket filmen Glass Onion på Netflix löser med den äran. En påkostad och klurig pusseldeckare som dessutom driver friskt med samtiden. För oss småbarnsföräldrar räcker dessutom den 2 timmar och 20 minuter långa filmen ett par, tre kvällar.

 

… jobb
Nu kan du bli kollega med mig! Offside Press söker nämligen en marknadsansvarig. Läs mer här!

Trevlig helg!
Madelene Pollnow

Publicerad 30 december 2022.
Madelene Pollnow, reporter på Filter
Annons