Genom alla år har vi på Filter arbetat med att fylla vad vi internt kallar för kuriosakabinettet. Dit sorterar vi artiklar om företeelser som egentligen saknar allmänintresse, men som vi ändå kan finna oemotståndligt fascinerande. Några exempel: kvinnan som byggt ett fladdermushotell, mannen som arbetade som levande fågelskrämma eller paret som fått sitt slott invaderat av en tysk antroposofsekt.
Hur mycket vi än själva uppskattar vårt kuriosakabinett får sällan just dessa berättelser något vidare genomslag. Netflix köper liksom hellre rättigheterna till en TV-serie om Olof Palmes sannolika mördare än om en farbror som kämpar mot en auktionsfirma som blåst honom vid försäljningen av en galjonsfigur.
Därför blev vi pirrigt upprymda när Hampus Byström mejlade om sin nya film Galatea, och berättade att han inspirerats av Christian Dauns mer än lovligt obskyra Filterreportage om män som inte vet vad de ska göra av sina avancerade sexdockor den dag de vuxit ifrån dem. Jag var förstås tvungen att ringa upp honom.
– Direkt när jag läst Christian Dauns artikel tänkte jag: Det här blir en kortfilm! Det är en satir, som börjar i Scandinavian noir-stil med att polisen hittar vad de tror är en kvinnokropp. Sedan får man följa vad som hänt i tillbakablickar: hur en man slår in henne i plast hemma i sin lägenhet, hur han släpar in henne i hissen, nervös över att grannarna ska se något … Publiken är inte heller medveten om att det är en sexdocka.
Och sedan drog du in syrran?
– Som konstnär har hon snackat mycket om femininitet och sexualitet och var redan inne på att köpa en sexdocka. Jag skickade artikeln till henne och vi bestämde oss för att göra filmen ihop. Vi fick snabbt ja av både Filminstitutet och SVT. Ämnet ligger i tiden.
Så de har delfinansierat köpet av en sexdocka?
– Själva dockan ingick inte i budgeten, så den fick syrran ta genom sitt galleri. Fast jag fick beställa den, vilket var lite jobbigt: Äh, jag ska bara ha den till en filminspelning. Modellen heter Harmony och kostar 100 000, men vi fick rabatt. Den är riktigt avancerad: hon kan röra på huvudet och styrs genom en app. På Arvidas Instagram finns klipp där hon pratar med dockan.
Syskonen Byströms film ingår i Göteborgs filmfestivals kortfilmstävling Startsladden. Vi håller naturligtvis tummarna, inte minst för att en seger för Galatea även skulle kännas som en triumf för kuriosakabinettet. Senare under året visas filmen på SVT.
Även filmaren Andreas Öhman blir snart högaktuell, med filmen En dag kommer allt det här bli ditt. Den har världspremiär under Göteborgs filmfestival och går veckan därpå upp på biografer över hela landet.
Oskar Sonn Lindell har gjort en lång intervju med Öhman där han berättar om den personliga bakgrundshistorien till den gripande filmen. Eftersom det inte är säkert att alla prenumeranter hinner få sina tidningar före premiären har vi publicerat intervjun digitalt redan nu.
VECKANS …
… boksläpp.
Lektioner, av Ian McEwan. Många av McEwans romaner är uppbyggda på ungefär samma sätt: kulturella medelklassmänniskor förälskar sig, en avgörande händelse förändrar deras liv för alltid, varpå de kontemplerar över hur livet kunde ha blivit. Lektioner följer mönstret, men med en twist. Läs vårt tips om boken och andra kulturhändelser.
… reflektion
Mycket har de senaste dagarna skrivits om statssekreteraren PM Nilssons illegala ålfiske, och oavsett vad man anser om själva tilltaget kan man konstatera att Nilsson hade otur med tajmingen. För fem år sedan hade sannolikt inte en jävel brytt sig. Men tack vare Patrik Svenssons dundersuccé med Ålevangeliet är numera hundratusentals svenskar informerade om och djupt engagerade i den utrotningshotade fiskens öde. Så kan det gå.
… Filterklassiker.
En av våra mest lästa texter i modern tid handlade faktiskt också om fisk, närmare bestämt den norska laxodlingsindustrin. Eftersom ingenting tyder på att särskilt mycket har förändrats till det bättre är »Fula fiskar« lika aktuell i dag.
Trevlig helg!
Mattias Göransson