9 förklaringar till att Turkiet krånglar med vår Nato-ansökan

Erdogan har veknat, men ännu har inte Turkiets parlament sagt sitt. Filter söker svaret på deras envisa motstånd bland historiska oförrätter.

En viking i dagens Istanbul klottrar »Arne ristade dessa runor« på Haga Sofia, stadens heligaste byggnad. Han ingick i kejsarens svenska livgarde, ett gäng ökända fyllon och bråkmakare som fick smeknamnet »kejsarens vinsäckar«.

Som flykting hos ottomanerna orsakar Karl XII ett krig mellan dem och Ryssland. Det efterföljande fredsavtalet ger kungen fri lejd hem, men han fortsätter att snylta på turkarnas gästfrihet tills de kastar ut honom med våld.

Svenska skolböcker utmålar turken som den kristna människans arvfiende och i kyrkan domderar prästerna om turkarna som grymma och blodtörstiga.

Kebaben kommer till Sverige, där kreativa pizzabagare får för sig att para den med pizza. En förolämpning mot både turkar och italienare.

Kultpunkaren Onkel Kånkel släpper låten Turk på burk, där han sjunger »han är en CP-turk« 33 gånger på fyra minuter.

Två svenska tonåringar river ner en turkisk flagga i turistorten Alanya och grips av polis för att ha vanärat den turkiska nationen.

Videoklippet Skogsturken inleder guldåldern för »YouTube-turkarna« – även Fjällturken, Fågelturken, Gitarrturken, Knullturken och Laserturken blir virala. Gemensamt för huvudpersonerna är att de talar bruten svenska och beter sig ohyfsat, och att nästan ingen är från Turkiet.

Skämtmusik med udden riktad mot turkar fortsätter med låten Om jag var en turk. Ur texten: »Jag rånar folk med min kniv, jag ger svenska flickor hiv.«

Filip & Fredrik delar ut priset Årets turk i sitt TV-program Nyårskrönikan. Vinnare blir Ismet Music, en man från Bosnien.

Artikeln publicerades ursprungligen i Filter #95 (20 november 2023) och är skriven av .