Charmen med tarmen

I alla tider har människan fascinerats av tarmen och dess funktion. Vi påminner om några spännande teorier.

I »Förnuft & magkänsla« i Filter #85 skriver vi om hur hälsobloggare, matföretag och skamlösa entreprenörer får dig att känna onödig oro för din mage. Här tar vi upp några historiska teorier om tarmen.

I det gamla Egypten trodde man att all sjukdom berodde på maten man åt, och att tarmarna borde tömmas regelbundet för att hållas friska. Därför genomförde man rituella lavemang tre dagar i följd en gång i månaden. Det sägs till och med att varje farao hade en egen »väktare av anus« vars enda uppgift var att utföra faraons lavemang. 

 

Hippokrates trodde att människans hälsa var beroende av balansen mellan fyra kroppsvätskor. Tarmarna skulle hållas rena med hjälp av lavemang då han menade att svart galla kunde läcka från mjälten ut i tarmarna och på så sätt skapa »dålig stämning« i magen och leda till förstoppning. Även han var övertygad om att all sjukdom börjar i magen. 

Den kinesiske läkaren Li Shizhen trodde att personer med diarré, förstoppning eller magsmärtor kunde botas genom att dricka friska människors avföring. Han spädde ut bajset med vatten och kallade kuren för »den gula soppan«. 

Läkaren William Beaumont gjorde revolutionerande upptäckter när han fick möjlighet att studera matsmältningsprocessen i realtid. Försökskaninen var Alexis St Martin, som efter att ha blivit skjuten i magen hade ett hål där man kunde observera mag- och tarmkanalen. Genom hålet i magen förde Beaumont in matbitar som han knutit ett snöre om, med jämna mellanrum drog han ut maten för att observera hur matsmältningen fortskred. När han lade en bit mat i magsyra som han tagit från St Martin konstaterade han magsyrans avgörande roll i matsmältningsprocessen. 

Läkaren John Harvey Kellogg älskade inte bara flingor, han älskade också lavemang av alla de slag. Han var övertygad om att lavemang bidrog till en förändrad tarmflora, som i sig lindrade de flesta magsjukdomar. Kellogg ordinerade sina patienter att göra lavemang minst fyra gånger per dag. Dessutom skulle man gärna ytterligare hinna med ett par yoghurtlavemang. 

Det rådde vetenskaplig konsensus att magsår orsakades av stress och dålig livsstil när forskarna Barry Marshall och Robert Warren förde fram sin teori att bakterien helicobacter pylori var orsaken till sjukdomen. För att bevisa sin tes drack Marshall en buljong som innehöll odlad helicobacter pylori. Några dagar senare blev han väldigt sjuk och en endoskopi visade på en stor inflammation i magen. 20 år senare belönades Marshall och Warren med Nobelpriset. 

 

Artikeln publicerades 25 mars 2022 och är skriven av .