Förnuft & magkänsla

I decennier har vi fått höra att tarmfloran påverkar allt från depression till fetma, och matats med tips om hur vi själva kan förbättra den. Nu erbjuder privata företag till och med analyser av ditt bajs. Behöver vi verkligen oroa oss så mycket för magen?

Det platta paketet omfamnas av ett par tecknade armar och pryds av sloganen »Magen ligger oss varmt om hjärtat«. Avsändaren är Gutfeeling Labs, ett företag som analyserar tarmflorans »goda och mindre goda« bakterier och ger personliga kostråd för att »gynna de goda och reducera de mindre goda tarmbakterierna«. 

Jag öppnar lådan och finner en steril tops, ett litet provrör, en kartongbit, ett vadderat returkuvert och en instruktionsbroschyr. Tydligen ska jag vika ihop kartongbiten till en tratt och lägga den i toaletten innan jag »utför mitt behov«. Sedan ska jag täcka topsen i bajs, eller ta ett prov av ett pepparkorns storlek om avföringen är för hård.

Efter att ha klarat av de fyra första punkterna snurrar jag topsen i provrörets vätska i 15 sekunder, skruvar på locket och skakar i ytterligare 15 sekunder. Med jeansen runt anklarna intalar jag mig att jag håller på med viktigt journalistiskt arbete. 


Prenumerera digitalt för 1 krona första månaden!*

Läsning på sajten och app för e-tidning. Avsluta när du vill.

Prenumerera

Har du redan ett konto? här. Sugen på en pappersprenumeration? Teckna här.

* Därefter 39 kronor per månad. Digitala prenumerationer förnyas automatiskt varje månad (samma dag som beställningsdagen fast nästkommande månad) tills dess att de sägs upp.
Artikeln publicerades i Filter #85 (28 mars 2022) och är skriven av .