Att skapa ett superbär

Hur går det till när okända bär från ­andra ­sidan jordklotet plötsligt – och till ­skyhöga ­priser – ­dyker upp på din ­butikshylla? ­Mats-Eric Nilsson ­sätter tänderna i de ­haussade superfrukterna och ­hälsobranschens löften om ständigt nya mirakel.

I den smala och lummiga lönnallén vid Katarina Bangata i Stockholm hålls under sensommaren och hösten landets i särklass populäraste Bondens marknad. Hit lockas varje lördag några tusen besökare som kryssar fram mellan dignande stånd med Mälardalens frukt, bär, grönsaker, svamp och kött. Här handlar man direkt av producenten, och alla deltagande ­gårdar måste enligt reglerna ligga inom en radie av 25 mil.

Ändå var det egendomligt nog just i detta Mecka för pinfärska varor som åtskilliga stockholmare för några år sedan för första gången stötte på det exotiska gojibäret. Inte inne på själva området, där får produkter från det avlägsna Kina ju inte saluföras, utan försäljarna hade ställt upp sitt bord några tiotal meter därifrån. Och det visade sig att det till och med under färgsprakande skördemarknad – med mängder av nyplockade blåbär, lingon, hallon, krusbär och vinbär – gick att kränga ett högt prissatt och torkat bär från en anonym kinesisk producent, trots att endast de riktigt pålästa hälsofantasterna då hade hört talas om detta lilla röda bär som använts i asiatisk matlagning och medicin i tusen år.

I dag kan gojibär i olika former – torkade, pulvriserade, pressade till juice eller som ingrediens i allt från müsli till vegetariska burgare – köpas över hela landet. Goji finns i hälsokostbutiken, på apoteket och i  välsorterade mataffärer. Och så på webben förstås, där svenska This is nuts – ett av de många internetföretag som säljer gojibär – tar 215 kronor för 300 gram, vilket blir mastiga 717  ­kronor kilot.

Annons

På nätet får man också de längsta listorna över det sagolika bärets alla undergörande egen­skaper. Den svenska sajten Gojibär for life räknar upp 34 tunga skäl att börja äta goji. Till exempel: »förläng ditt liv«, »se ut och känn dig yngre«, »förebygg cancer«, »öka din lust och sexuella kapacitet«, »förbättra fertiliteten«, »gå ner i vikt«, »få bättre sömn«, »förebygg sjukdom«, »förhindra tumörtillväxt«, »bygg starkare blod«, »behandla klimakteriebesvär«, »stärk din lever«, »förbättra ditt minne«, »minska ångest och stress« och »gör dig glad och lycklig«.

Goji räknas som ett så kallat superbär och sägs kunna sopa banan med i stort sett alla andra frukter, bär och grönsaker när det gäller näringsinnehåll. I kokboken Superfood, som »lär dig laga mat med superlivsmedel«, utlovas »66 recept som förebygger sjukdomar och stärker hälsan«. Här finns en supermüsli med gojibär och chiafrön – ytterligare en hälsoingrediens på modet – som sägs kunna förebygga »cancer, hjärt-kärlsjukdomar, benskörhet och infektioner« samt stärka »immunförsvaret, kärl­systemet, andnings­apparaten och skelettet« plus bidra till en »frisk hy«.

Ett annat bär i denna elitserie är açaí från Amazonas, som säljs som billigt, sockrat smoothie­liknande mellanmål på gatorna i Rio de Janeiro, men kostar 3 000 kronor kilot här hemma. »Superbäret Açaí! Känd som världens nyttigaste frukt. Tio gånger mer antioxidanter än blåbär, omega-3, omega-6, omega-9, vitaminer, mineraler och fibrer. Laktos­fri, glutenfri, sockerfri, vegan«, utropar en affisch i ett skyltfönster till en hälsokostbutik på ­Götgatan i Stockholm.

Och granatäpplet, som brukar räknas som den första frukten som fick superstatus, anses inte bara kunna motverka sådant som prostata­cancer, fönstertittarsjuka och åderförkalkning – utan även ge dig en bättre figur. Två dagar före jul­afton 2015 utlovade Må Bra, »Sveriges största specialtidning för kropp & själ«, ­ganska vältajmat en plattare mage till den som började dricka granatäppeljuice.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?