Jakten på Thunder

De internationella tjuvfiskare som i rask takt utarmar några av världens mest känsliga fiskbestånd var till synes oåtkomliga för myndigheterna. En svensk kapten inom en kontroversiell miljöorganisation bestämde sig för att ändra på saken.

Maj 2012. Efter att ha identifierat sig i vaktkuren förs Peter Hammarstedt in bakom murarna till det mer än hundraåriga högsäkerhetsfängelset Preungesh.

Han har blivit ombedd att infinna sig omedelbart, därför har det bara gått några timmar från att han satte sig på flyget i Stockholm till att han nu står framför fängelset i centrala Frankfurt.

I en av cellerna sitter hans chef.

Annons

Paul Franklin Watson hade varit på väg från Denver till filmfestivalen i Cannes, men när han mellanlandade i Frankfurt fördes han åt sidan och greps av tysk polis. Under de nära fyrtio år som gått sedan han grundade Sea Shepherd har Watson haft åtskilliga konfrontationer med lagen. I häktet fick Watson veta att Costa Rica har efterlyst honom via Interpol på grund av en sammandrabbning mellan Sea Shepherd och ett hajfiskefartyg tio år tidigare.

Medan de röda mattorna rullas ut i Cannes sitter Hollywoods gunstling Watson isolerad i det gamla fängelset. Visserligen är aktivisten och den före detta Baywatch-stjärnan Pamela Anderson på väg för att visa sitt stöd, det hålls demonstrationer utanför tyska ambassader och en av gruppens anhängare har sagt sig vara villig att betala Watsons borgen, men Sea Shepherds ledare riskerar att utlämnas till såväl Costa Rica som Japan. Tanken på en rättegång i Japan oroar honom mest.

När Watson kommer ut ur cellen för att träffa Hammarstedt sätter han sig vid det lilla bordet i besöksrummet och tittar upp på väggarna som är dekorerade med barnteckningar. Hammarstedt tycker att Watson ser samlad och lugn ut.

– Under den närmaste tiden ska du representera mig, i medierna och på alla arrangemang. Om någon ifrågasätter det …

Logga in eller skapa ett konto för att läsa vidare

Kom igång med din gratis provperiod!

0 kr första två månaderna. Därefter 35 kr / månad. Avsluta när du vill. Pengarna dras varannan månad.

  • Magasinet i din brevlåda
  • Alla utgåvor som PDF
  • Allt webbinnehåll
  • Avsluta när du vill
Kom igång nu!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

Har du redan konto?

Glömt lösenord?