Julbordets hemligheter

Sällan viftar matföretagen så intensivt med den svenska flaggan som när det lackar mot jul. Men hur blågula är egentligen julbordets korvar, sillar och andra godsaker?

Denna text publicerades i Hunger #6 (2014). 

Till julen 2008 tröttnade matjätten Axfood. Varje år hade man sammanställt sin statistik över julförsäljningen för att kunna kora svenska folkets favoriter på julbordet. Men att lägga tid på denna topplista kändes alltmer meningslöst. År efter år var det ju exakt samma rätter som toppade – med julskinkan som ohotad etta. Presschefen Ingemar Kroon konstaterade uppgivet i en TT-intervju att vi svenskar är »oerhört traditionella« när det gäller julmat. Sedan länge är det en noggrant definierad uppsättning julrätter och tillbehör som gäller. Och de flesta av oss fokuserar på vissa bestämda matinslag som bara måste finnas med. Utan doppet i grytan, rödkålen, lutfisken eller julölet blir det liksom ingen riktig jul.

Just till jul är det för många konsumenter dessutom extra viktigt att maten är så svensk som möjligt. Trots att vi köper tonvis med dansk fläskfilé under resten av året vet de stora kedjorna att en julskinka från samma lands djurfabriker kan vara ytterst svårsåld. Endast 10 procent av de skinkor som tronar på svenska julbord har suttit på utländska grisar.

Annons

– Svenskar är aldrig så svenska som vid jul. 98 procent av oss äter julbord. Och julskinkan är ett måste. För de flesta, tre av fyra, ska det absolut vara en svensk skinka, sade Petra Blomberg, försäljningsdirektör på Scan, inför förra julen.

Det är därför inte särskilt förvånande att matföretagen, som även under resten av året vill framstå som så autentiska som möjligt, så här i juletid lutar sig extra mycket mot den svenska matkulturens traditioner. Charkjätten Scan poängterar i sin reklam att företaget ända sedan 1889 har »dukat upp till landets längsta julbord«, och man garanterar samtidigt att köttet i julleverpastejen »naturligtvis« kommer »från djur på svenska gårdar«. Skogaholm framhåller att dess saffranslängd har »stått på önskelistan sedan 1926«, medan Carlsbergägda Apotekarnes slår fast att julmust »hör till det svenskaste som finns«. Och den tyska lågpriskedjan Lidl erbjuder allt som behövs »för ett traditionellt svenskt julbord«, inklusive julskinkan Svea Lantkött.

Vilka livsmedel måste tillverkaren ursprungsmärka?

Nötkött, fisk, skaldjur, honung, frukt, grönsaker, ägg och olivolja. Från och med 1 april nästa år tillkommer även fågel, gris, lamm och get.

Men då måste man alltså ange varifrån ägget i köttbullarna kommer?

Nej, märkningskravet gäller ännu så länge enbart rena råvaror, inte alla de sammansatta produkter som butikshyllorna är fulla av.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?