Julbordets hemligheter

Sällan viftar matföretagen så intensivt med den svenska flaggan som när det lackar mot jul. Men hur blågula är egentligen julbordets korvar, sillar och andra godsaker?

Denna text publicerades i Hunger #6 (2014). 

Till julen 2008 tröttnade matjätten Axfood. Varje år hade man sammanställt sin statistik över julförsäljningen för att kunna kora svenska folkets favoriter på julbordet. Men att lägga tid på denna topplista kändes alltmer meningslöst. År efter år var det ju exakt samma rätter som toppade – med julskinkan som ohotad etta. Presschefen Ingemar Kroon konstaterade uppgivet i en TT-intervju att vi svenskar är »oerhört traditionella« när det gäller julmat. Sedan länge är det en noggrant definierad uppsättning julrätter och tillbehör som gäller. Och de flesta av oss fokuserar på vissa bestämda matinslag som bara måste finnas med. Utan doppet i grytan, rödkålen, lutfisken eller julölet blir det liksom ingen riktig jul.

Just till jul är det för många konsumenter dessutom extra viktigt att maten är så svensk som möjligt. Trots att vi köper tonvis med dansk fläskfilé under resten av året vet de stora kedjorna att en julskinka från samma lands djurfabriker kan vara ytterst svårsåld. Endast 10 procent av de skinkor som tronar på svenska julbord har suttit på utländska grisar.


Prova Filter i två månader för 19 kronor!

Därefter 39 kronor/månad. Avsluta när du vill.

Beställ här

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto