Mexikoinsamling polisanmäldes: pengarna gick till »lyxkonsumtion«

Sociala medier-insamlingar för att skicka cancersjuka barn till en klinik i Mexiko har liknats vid att »kasta pengarna i sjön«, då klinikens metoder varken är »nya eller användbara«. Men det är inte deras enda problem: två insamlingar har också polisanmälts för bedrägeri, då pengarna gått till bilköp, alternativmedicin och privat konsumtion.

I nya Filter #67 granskar vi de omtalade insamlingarna till oprövade cancerbehandlingar i Mexiko, och berättar om det fall som tidigare i år polisanmäldes av över 100 personer efter att insamlade medel istället använts till bilköp och andra alternativmedicinska behandlingar. Nu har polisen inlett en förundersökning om misstänkt bedrägeri mot insamlingen.

Även Dagens Nyheter har publicerat en artikel om fenomenet, där man rapporterade att en annan privat insamling – vilken nämns i förbifarten i Filters artikel – hade polisanmälts för bedrägeri av Kronofogden.

Insamlingens syfte var enligt Filters uppgifter att skicka ett cancersjukt barn till kliniken Clínica 0–19 i Monterrey i Mexiko. Crowdfundingkampanjen tog fart efter att en krönikör på GT/Expressen uppmärksammat den i sina digitala kanaler, och därefter intervjuats i tidningen. Där berättade krönikören att hen tidigare hjälpt till med en liknande insamling för en cancersjuk kvinna, vars behandling i Monterrey »funkat så bra« (kvinnan avled åtta månader senare).

Annons

Efter att medier, kändisar och influerare spridit information om kampanjen för det cancersjuka barnet inkom 1,3 miljoner kronor på bara ett dygn. Snart var två miljoner kronor insamlade.

Enligt ett domstolsyttrande från Kronofogden hade barnets pappa då varit restförd hos myndigheten till och från sedan 2005. Dagens Nyheter rapporterar att mannen utretts av både polis och Skatteverket, och att han så sent som 2018 dömdes av förvaltningsrätten att betala skatt för åren 2015 och 2016.

I sitt yttrande säger sig Kronofogden kunna visa att minst 380 000 kronor av de insamlade medlen använts av föräldrarna till »privat«- och »lyxkonsumtion« – bland annat »hotellvistelse i Beverly Hills, resor med Uber, exklusiva restaurangbesök och inköp på varuhuset Macy’s i Beverly Hills«. Dessutom har 100 000 kronor gått till ett Swishnummer »kopplat till ett svenskt företag som bedriver bilförsäljning«.

Kronofogden utmätte därpå pappans skuld på 853 488 kronor, vilka togs från de cirka 1,6 miljoner kronor som återstod av de insamlade medlen. Kronofogden polisanmälde dessutom pappan för bedrägeri. DN skriver att Kronofogden också gjorde ett nytt utmätningsförsök mot mamman under hösten 2018, och att inga insamlade pengar då fanns kvar. Föräldrarna hävdar att de gått till barnets vård.

Barnet fick, enligt en överklagan från föräldrarna mot Kronofogdens beslut, inte vård i Mexiko då behandlingen på grund av olika omständigheter inte längre var »ett alternativ«. Istället reste familjen till USA och behandlade barnet där. För DN berättar föräldrarna att barnet fortfarande är »svårt sjukt«. Till tidningen säger pappan också att han ersatt de pengar som Kronofogden utmätt från insamlingen med egna medel och uppmanar dem som donerat pengar »och känner sig lurade« att höra av sig för att få pengarna tillbaka.

I dag är förundersökningen mot pappan nedlagd. Till DN säger åklagare Susanne Öhbom att hon inte »kan bevisa det uppsåt som krävs«.

Läs hela reportaget »I all välmening« här.