Mexikoinsamling polisanmäldes: pengarna gick till »lyxkonsumtion«

Sociala medier-insamlingar för att skicka cancersjuka barn till en klinik i Mexiko har liknats vid att »kasta pengarna i sjön«, då klinikens metoder varken är »nya eller användbara«. Men det är inte deras enda problem: två insamlingar har också polisanmälts för bedrägeri, då pengarna gått till bilköp, alternativmedicin och privat konsumtion.

I nya Filter #67 granskar vi de omtalade insamlingarna till oprövade cancerbehandlingar i Mexiko, och berättar om det fall som tidigare i år polisanmäldes av över 100 personer efter att insamlade medel istället använts till bilköp och andra alternativmedicinska behandlingar. Nu har polisen inlett en förundersökning om misstänkt bedrägeri mot insamlingen.

Även Dagens Nyheter har publicerat en artikel om fenomenet, där man rapporterade att en annan privat insamling – vilken nämns i förbifarten i Filters artikel – hade polisanmälts för bedrägeri av Kronofogden.

Insamlingens syfte var enligt Filters uppgifter att skicka ett cancersjukt barn till kliniken Clínica 0–19 i Monterrey i Mexiko. Crowdfundingkampanjen tog fart efter att en krönikör på GT/Expressen uppmärksammat den i sina digitala kanaler, och därefter intervjuats i tidningen. Där berättade krönikören att hen tidigare hjälpt till med en liknande insamling för en cancersjuk kvinna, vars behandling i Monterrey »funkat så bra« (kvinnan avled åtta månader senare).


Prenumerera på Filter för 39 kronor per månad!

Läsning på sajten och tidning i brevlådan. Avsluta när du vill.

Beställ här

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare

Glömt lösenord?


Fakturaprenumerant?