Intervju med Thomas Pettersson

»Den osannolika mördaren« är resultatet av tolv års envist grävande om Palmemordet. Så vem är då artikelförfattaren Thomas Pettersson, och varför tog det så lång tid?

Många har lanserat teorier om vem som mördare Olof Palme. Vad skiljer Stig Engström från tidigare påstådda gärningsmän?

– Enkelt: det är närvaron på brottsplatsen. Han är den ende av de tänkbara gärningsmän som passerat revy genom åren som vi vet befann sig i hörnet Sveavägen/Tunnelgatan vid tiden för mordet. Dessutom passar hans signalement väl in på mördaren och han ljuger för att dölja vad han egentligen höll på med.

Vilket var det avgörande fyndet för din del?

Annons

– Det var nog när jag upptäckte att Engström lämnat unik information om ett annat vittne dagen efter mordet. Det är bara gärningsmannen som har samma information, vad vi vet. Dessutom »låste« det Engström till en tid och en plats efter mordet som var svår att komma runt. Det var ett dilemma även för utredarna på Hans Holmérs tid, att få ordning på det där.

Varför har du hållit på med det här i tolv år?

– Det är så simpelt att jag har velat veta vem som sköt Olof Palme – och varför. Jag har mina rötter i arbetarrörelsen och Olof Palme var en självklar del av min uppväxt. Att inte veta vem som var ansvarig för mordet har gnagt på mig.

Varför har det tagit så lång tid?


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?